A legjobb választás - A "Violet Hill" az új Coldplay single

2008. 06. 24.

Poligrafovics

Coldplay - Violet HillA nagyon érdekes című új Coldplay lemezről vesszük górcső alá az első single-t, amit hallgatva azért sóhajtunk, bár ilyen lenne az egész 2008-as visszatérés.

Coldplay - Violet HillIgen, minden kertelés nélkül lehet azzal kezdeni, hogy ezt most bizony nagyon eltalálta a Coldplay, mármint ami az új lemezről elsőként kiadott kislemezt, a 'Violet Hill'-t illeti. Mostani, nyúlfarknyi kis cikkünkben azt is megmondjuk, miért, ugyanakkor előrevetítünk egy teljes lemezkritikát is a Viva La Vida / Death and All His Friends névre keresztelt anyagról, ami jön majd, amint kellően megismertük!

Szóval bármennyire is próbálom visszafogni magam, nagyon nehéz a 'Violet Hill'-ről nem szuperlatívuszokban beszélni: Igen, ez valóban Coldplay, összetéveszthetetlenül, viszont nem az a Coldplay, amelyik mondjuk az X&Y-t csinálta. Zsinórban jó sokadszorra hallgatva a 'Violet Hill'-t ugyanis (csak mert lehet úgy, sőt, addiktíve veszélyes a dolog) még az is felmerül bennem, hogy ez jobb, mint az egész 2005-ös lemez, úgy ahogy van. És ez nagy szó, szerettem én azért azt nem is kicsit.

Nagyon jó látni / hallani, hogy Chris Martinék most mintha tényleg fejlődtek volna valahová, kísérleteznek, merészelnek dolgokat: a kicsit több Pink Floyd (a 'Violet Hill' első perce kísértetiesen), a több, bátrabb és hülyébb gitárok, az egészen minimál megoldások helyenként (a visszatérő sor, az "If you love me won't you let me know?" utáni, zseniális úthengerszerű menetelés), és persze a csodaszép, zongorás lekerekítés az utolsó fél percben számomra egy teljesen izgalmas, ötletes és nagyon jól megírt dalt raknak össze, ami valóban sokkal inkább mutat egy új Coldplay felé, mint amennyire visszaköt a régihez, és ez minden szempontból jó. Elég volt a régiből annyi.

Ja, és jönnek Pestre szeptemberben, itt a bizonyíték, ami megintcsak minden szempontból jó!

Linkek:
Coldplay hivatalos

Chris Martin Coldplay Videó Violet Hill Viva La Vida

131978