Ahová 15 éve nem jutottam el (Fesztiválajánló vol. 2. - VOLT fesztivál)

2008. 06. 12.

Lamorak

volt'93-ban a legelső VOLT fesztiválra látogattam először Sopronba; pontosabban voltam én már előtte is ott, és igazából nem is a fesztivál miatt mentem, de ha már arra jártam, akkor megnéztem, és amennyire emlékszem rá, jó volt. Sopron szép hely, az élő zene jó dolog, menjetek el helyettem is. Az idén 16. alkalommal.

volt Hol: Sopron, Lővér Kemping

Mikor: júl. 2-5. (hazaindulás 6-án délelőtt)
Mennyiért: napijegy 5990, a helyszínen 6990; az egész 14900, a helyszínen 16900.

Az első VOLT fesztivált még a Sportcsarnokban rendezték, 220 Ft-os jegyárral, egyetlen aréna egyetlen színpadán, legfeljebb fél tucat fellépővel. Leginkább a sörre emlékszem, meg hogy jó későn két koncert között ismeretlen arcokkal beszélgettem hátul, és rémlik, hogy hallottam a Kispált meg a Perfect Name-et. Kellemes élmény volt, és mivel a Szigetre először csak a következő évben mentem, ez lett életem fesztiválélményeinek primal scene-je is.

Azóta meg megnézem a programot minden évben, aztán sosem sikerül eljutni, mert mindig van valami. Pedig pontosan azért kéne menni, mert mindig van valami -- néhány éve pl. ott volt a Cult, amit nagyon szerettem volna, csak hát mit tudom én már, mi jött közbe. Az idei programot elnézve pedig valami most is lesz: a Cypress Hill -- Mau Chao -- Offspring hármas a nagyszínpadon mindenesetre.

Az MTV Headbangers Ball Arénában színvonalas grüdzsüdzsü-programot várhatunk (a Junkies, Subscribe és Beatrice mellett itt lesz többek közt a szinte kultikus F.O. System, meg a nagyon régen a 'Nigger'-rel elhíresült Clawfinger) melynek csúcspontja július 3-án jön el: először az Exploited nyomja a tarajakat, aztán Paksi Endre a rock katonáit (Ossián), végül az egész után jön a Pál Utcai Fiúk. Az MR2 -- Coke színpadon nincs vicc, csak mindenféle zene a Kistehéntől a Kaukázuson át az angolul nyomuló magyar garázsrokkerekig (The Moog, Amber Smith, Jacked). A Nagyszínpadon lesz zúzás és alterkodás sajátos keveréke is, fellép a Tankcsapda, a Depresszió, ezzel együtt Kispál és Quimby is. Július 5-én pedig Müller Péter és az URH játszik. A Samsung Mobile Arénában lesz Erik Sumo-tól kezdve Neon és KFT-n át Zagarig minden. A CIB Klub színpadán is biztosan jól lehet majd szórakozni, mikor július 5-én a Psycho Mutants nyomulása után feljön a Doors emlékzenekar. De összességében mindenki fellép, aki egy igazi, napközben hideg sört iszogatós, este hatalmasat bulizós, majd sátorban alvós fesztiválról nem hiányozhat: Anima SS, HS7, Belga, Bikini, PASO, Colorstar, Irie Maffia, DJ Palotai, Beat Dis, Mystery Gang és a tavalyi Emerganza-győztes Metrosection.

Egyébként meg nagyon jól tudjuk, hogy a fesztiválok bizonyos módon olyanok, mint a tudományos konferenciák vagy a múzeumok. Elég egy-egy koncertet megnézni, a minőségi idő amúgy is a sátorban, vagy Sopron gyönyörű belvárosában, a strandon, esetleg egy kocsmában telik a többiekkel. Senki nem néz-hallgat végig egy fesztivált, mivel nem is az a lényeg. Napi 2-3 koncert bőven elég, a lényeg sokkal inkább az, hogy válogatni lehessen. A VOLT fesztivál egy erős magyar fesztivál, voltaképp ebben a négy napban minden magyar zenekart, amit az ember az országban szerte-szét láthatna, itt egy helyen megtalálja, és az a hely, vagy város, legalább nagyon jól néz ki. Ha valaki meg akarná fejelni ezt a Balaton Sounddal is, akár kombinált bérletet is válthat 29900 Ft-ért, ami egy jó ötlet, ha az embernek van ideje és kedve. A Cluster One vagy így, vagy úgy, de biztos tudósít a VOLT-ról (is), úgyhogy ha nektek mindkettő megvan, de a pénz nem, nincs más tennivalótok, mint egész nyáron folyamatosan frissítgetni a Cluster-t.

Linkek:
VOLT hivatalos
VOLT MySpace

Cypress Hill Manu Chao Offspring VOLT 2008

131974