'Elkeeeeee!', avagy az első hivatalos Sziget-fellépő

2008. 01. 30.

azazello413078

Gerendai Károly már tavaly megígérte, hogy a megrövidített--ezúttal csak 5 napos--idei Sziget minden eddiginél több/aktuálisabb/jobb/szórakoztatóbb sztárfellépővel kárpótolja majd a változatlanul horribilis jegyárak ellenére is odalátogatókat. Következő hír: augusztus tizenötödikén fellép a Die Arzte. Ez valami vicc? Hát persze.

Die ArzteMert hát az Orvosok se nem aktuálisak, se nem jók, de legalább igencsak szórakoztatóak, ami nem hátrány, de legalábbis jobb, mint valami egyslágeres finn fiúcsapat -- igen, arra célozgatok. És az is biztos, hogy nagyon korán van még, és Gerendai nyilván nem rájuk gondolt, amikor sztárelőadókat emlegetett. Talán annyi történt, hogy végre kézzelfogható közelségbe került a következő Sziget, már lehet róla beszélni, fellépőkre tippelgetni, leporolni a régi sztorikat, úgyis beindul nemsokára az információ-áradat és jönnek a Nagyok... ugye?

De azért semmiképpen sem előnyös egy ilyen bejelentés után pont egy 1982-ben alakult, fénykorát a kilencvenes évek végén maga mögött hagyó német viccpunk zenekar konfirmálása. Személy szerint semmi bajom velük, annak idején szerettem is pár számukat, Farin Urlaub és Bela B. pedig tagadhatatlanul legendás frontemberek; meghívásukkal biztosra mentek a szervezők, hiszen itthon is sokan ismerik őket a különféle német zenetévék áldásos(...) hatásának köszönhetően, másrészt pedig tudjuk jól, hogy a Szigeten már elég régóta a külföldiek (főleg a dajcsok) dominálnak. Ennek volt köszönhető az elmúlt években a Wir Sind Helden, illetve a Sportfreunde Stiller szereplése is, érthető módon: hadd érezzenek egy kis hazai ízt a külhonból érkezettek.

Csak az a baj, hogy egy kicsit megint kezdhetünk félni. A félelem nem is alaptalan, tekinve, hogy utoljára 2002-ben volt igazán erős, aktuális program a fesztiválon, azóta pedig a 'hívjunk pár kisebb, megfizethető zenekart, és támogassuk meg néhány igazán nagy, de kissé poros névvel'-szisztémát alkalmazták a programszervezők. Jó, erre most biztosan sokan tudnának ellenérveket felhozni (ezért nincs kommentelési lehetőség, haha) de jelentkezzen, aki szerint az elmúlt 5 évben rendeztek egységesen erős Szigetet. Én mindenesetre nem tudok ilyesmiről.

Na jó, írjuk ezt a magyaros pesszimizmus számlájára, és inkább reménykedjünk benne, hogy ezúttal egy Freestylerz, Morcheeba és Faithless-mentes fesztivált kapunk, igazi nagy nevekkel, amire egyébként ugyanúgy megvan minden esély, mint az ellenkezőjére. És akkor eltűnnek majd a negatív felhangok az Arzte fellépésével kapcsolatban is, csak a buli marad, meg az, hogy "Ohoho...Arschloch!"

Linkek:
Die Arzte hivatalos

Die Arzte Sziget 2008

131974