Évértékelés: Gould is sírna 2008-tól

2008. 12. 17.

Jacopo

A hajam még mindig nem az igazi. De mi lesz a zenével?

Az évértékelés kemény felelősség, különösen egy olyan, a művészetet mindennél magasabb polcra helyező tartalomszolgáltatónál, mint a Cluster One. Nehéz is ezt elviselni. Cikkünk szerzőjét diliházban ápolják, állapota kritikus.

Mi volt az a BÁRMIKORI lemez, amit a legtöbbet hallgattál 2008-ban?
Oscar Peterson nagyon-nagyon szép 'Cole Porter Song Book'-felvétele 1959-ből. Ezt a lemezt szó szerint órákon keresztül tudom hallgatni, és a modern technikának hála, még a kibaszott tűt sem kell ehhez tologatnom a röhejes vinyl-lófaszon.

Mi volt a legszarabb lemez, amit 2008-ban hallottál?
Idén igyekeztem elkerülni a szar lemezek hallgatását (az élet, ugye, rövid); bár, ha jól emlékszem, egyszer újra meghallgattam a Gantz Graf-ot (Autechre), és még mindig nagyon nem vagyok képben azzal, hogy mi ez, miért ilyen, és tulajdonképpen mi történik.

Mi volt a legjobb koncert, amin 2008-ban jártál?
cat /boot/vmlinuz > /dev/dsp - és hozzá kell tennem, hogy nem nagyon szeretek Linuxot túrkálni amúgy sem.

Kit néztél meg legtöbbször élőben 2008-ban?
A stack trace-t.

Kinek a koncertjén rúgtál (szívtál-stb.) be legjobban 2008-ban?
Önzó módon a zongorám előtt. A zongora olyan szempontból nagyon jó hangszer, hogy elfér rajta akár egyszerre (!) is:

- az absztrakt felespohár,
- a kitűnő sör,
- a jó gyep,
- a rózsaszín plüssnyúl Roger Waters,
- az egyszer már megerőszakolt plüssdisznó, aki még üzenetet is hagyott,
- öreg barátunk, a (kon)k(l)ávé.

Eközben a zongora művészeti célokra is alkalmas; ha valamelyik gonosz kis pohár rezonálni kezd, csak inni kell még egy kicsit.

Mit vársz 2009-től zenei téren?
Magyarország

1. Kocsis Zoltán végre megvalósítja Pilinszky operaterveit: hát mondanom sem kell, az amúgy is hihetetlenül életvidám, jókedvű, és jól működő magyar 'komolyzenei' szcénának ez lenne a végső lökés.
2. Kontemplatív közterek: Kurtág fog szólni minden közterületen, éjjel-nappal.
3. Bérczesi Róbert megígéri, hogy 2009-ben már _igazán_ elkészül az új lemez. (Ami viszont történni fog: Szokolay visszavonja műveit, majd összeáll Robival, és ketten együtt kirobbanó sikert alkotnak. Szó szerint, mivel lerobbannak a Földről, majd kikötnek a villanykörte Holdon. Szokolay közben az ijedtségtől - sajnos - elpusztul.)
+1: Ákos öngyilkos lesz. (A Sláger Rádió élő egyenesben közvetíti.)

A rejtélyes Külvilág

1. A Google zenekart alapít; válaszképp Bill Gates rappelni kezd. Larry Ellison szabadalmaztatja a 'dal szövegének automatikus metaadat-kivonatolással és internetes szolgáltatásokkal való integráció segítségével történő teljes szövegű keresését'.
2. Egyre súlyosabbá válnak a szubkultúrák közti ellentétek. Roger Waters és Thom Yorke emo együttest hívnak életre, és egy jól sikerült koncerten a milliós rajongótábort 'a kibaszott punk hordák' leverésére szólítják fel. A tömeg őrjöngve feltrancsírozza a közeli Sex Pistols koncert minden résztvevőjét, minek hatására kitör a világháború (köztudott, hogy az igaz punk sosem bocsájt meg). Az év végére, mikor a világ már füstölgő romokban hever, várhatóan előkerül pár szuperfegyver is, például: Avril, az elektromechanikus harci szörny...!
3. Egy Isten háta mögötti indián temetőből hajnalban előbukkan Mr. Mojo Risin. (Hobó rettegni kezd.)
+1: A punk hordák összeesküvést szőnek Thom Yorke ellen, és kitépik a kibaszott hangszálait. R. W. meghatottan előadja az It's a Miracle-t.

Ennél többet pedig egyikünk sem kívánhat, igazán.

A rózsaszín nyúl évet összegez:

Azazello
Glam
Paszkal
Jacopo
Gorcsev

2008 évértékelés Gould Lista

131977