Fink: Distance & Time

2008. 01. 12.

azazello413078

Distance and TimeBár a Ninja Tune üdvöskéjének legújabb lemeze nem idén, hanem már 2007-ben megjelent, ide csak most jutott el (köszönet érte Mesterházy Ákosnak...) és ha már ennyire jóra sikeredett, hát ejtenék is róla néhány szót.

Distance and TimeTeljesen feleslegesnek tartom, hogy a szokásos szisztémát követve, külön-külön kiemeljem a lemez kulcsdalait, mivelhogy a Distance and Time végre a régóta hiányolt, egyben hallgatható, organikus egészt alkotó albumok ritka fajtájához tartozik. A műfajról csak annyit, hogy semmi több, mint színes (sokszor baljós) hangulatú popdalok, lehelletnyi elektronikával megfűszerezve. De tényleg ne gondoljon senki a--sajnos--évek óta töretlen népszerűségnek örvendő, trip-hop beatekkel elkent, elszállós, nagyon alter (magyarul: dögunalmas) zenei maszturbációra; tanítani lehetne azt a minimalista, mégis rendkívül ízléses hozzáállást, amellyel Fink a 'gépekhez' közelít. Éppen annyi kattogást, prüttyögést, tört ritmust kapunk, amennyi kell, szinte észrevétlenül olvad össze az elektronika és a javarészt akusztikus hangszerek használatával rögzített élő zene.

Fink egyébként simán elférne egy kisvárosi kávézó teraszán is a gitárjával, egyrészt mert olyan az arcberendezése, másrészt meg simán eljátszhatók ezek a dalok akár tábortűz körül is. Elég csak megnézni a 'Biscuits' vagy a 'Sorry I'm Late' zseniális koncertverzióit. (Ezek még az előző, Biscuits for Breakfast című lemezről valók, itt megtekinthető viszont a 'This is The Thing' klipje, már az új albumról.) Ráadásul csattanós választ ad minden beszűkült, "hülyediszkósköcsög" szlogenekkel operáló elektrofóbnak, ugyanis dj-ként is működik, méghozzá nem is rosszul.

Jogos a kérdés, hogy miért van szükség egy újabb kellemes liftzenére, amikor úgyis annyi van belőle mint a pelyva. Itt azért más a helyzet: Fink nagyon különös dalokat ír, amik önmagukban is megállják a helyüket, talán Why? világához tudnám hasonlítani, de az is csak maximum támpont lehet. Na jó, ha mégis ki kell emelni, akkor a 'Get Your Share' és a 'Strawberry Pancakes' azok a számok, amiket mindenképpen meg kell hallgatni a lemezről... és ha már ezeket, akkor a többit miért ne? Melegen ajánlom mindenkinek. Tényleg.

Linkek:
Fink Myspace-oldala

Distance and Time Fink Ninja Tune

131975