Ízlésrendőrség, avagy a Cinikus Tömeg*

2008. 01. 14.

azazello413078

Kurvára unod már a nagyképű rasztákat és a kockásnadrágos művészlányokat? Szerinted nincs is olyan, hogy "igényes funky"? Mi veled vagyunk.

Az Ízlésrendőrség ötlete K.B. (személyazonosságát természetesen sűrű homály fedi) fejéből pattant ki egy borgőzös estén. A szervezet működéséről alkotott első elképzelései kissé talán radikálisnak voltak mondhatók, ám semmiképp sem mehetünk el mellettük szó nélkül. K.B. terveiben egy, az országot járó, elit különítmény szerepelt, amely sorra végiglátogatta volna a magyar szórakozóhelyeket, majd--a kérdéses esetekben rögtönítélő bíróság döntése után--a szar zenét sugárzó vendéglátóipari egységek összes vendégét könyörtelenül, ott helyben kivégezte volna.

Cynical MassTermészetesen ez így, ebben a formában kivitelezhetetlennek tűnt, sokat kellett finomítani a módszereken, és ez még így is csak egy hosszú, küzdelmes út eleje. Az örökké mozgásban lévő akciócsoport ötlete megmaradt, csak a büntetés módján kellett csiszolgatni egy kicsit. Jelenleg úgy áll a helyzet, hogy egy IFA-platóra szerelt, kis hatósugarú rádióadó veszi át a gépfegyverek szerepét, amely a bűnösnek talált szórakozóhelyek közelében fog parkolni, és a nap 24 órájában zavaró műsort sugároz majd. Természetesen amennyiben nem rádiót hallgatnak a kérdéses helyen, akkor egy gigantikus teljesítményű hangrendszer segítségével érhető el a kívánt hatás. Különlegesen súlyos esetekben a szarzene-ellenes jelszavak mellett esetleg a komplett Edda-diszkográfia is bevethető, cél szentesíti az eszközt alapon.

Mindeközben egy kisebb csoport behatol az épületbe és megkezdi a bomlasztást: a beszívott raszták haját megmossák, a szemüveges fotóbloggerek kezéből kiverik a fényképezőgépet, a természetjárók kerékpárját a szomszéd kaszinó előtt parkoló merci visszapillantó-tükréhez zárják, satöbbi, satöbbi. Egy lelkes aktivista felvetette az ötletet, hogy esetleg bele is lehetne szarni a művészcsajok retro-szűtyőjébe, amíg nem figyelnek, de leszavazták. Az éppen aktuális szar zenét persze azonnal le kell állítani, illetve jóra cserélni; amennyiben downtempo vagy funky megy, külön mindenkinek ki kell osztani egy emberes taslát. Ne gondolja senki, hogy az Ízlésrendőrség csakis élő, "igényes" zenét akar ráerőltetni a közönségre (a megkeseredett, öreg jazz-fanok legalább ugyanannyira ellenségei a szervezetnek) természetesen elektronikus zene is szóba jöhet, különösen hatásos lehet például egy kis Aphex Twin vagy Venetian Snares.

Nos, nagyjából ennyi, mint fentebb írtam, még igencsak gyerekcipőben jár a dolog, ám bizonyos nagy változások már most körvonalazódni látszhatnak. Aki magáénak érzi az Ízlésrendőrség művészetpárti értékrendjét, bátran keresse fel kirendeltségeiket az ország bármely pontján. A belépéshez semmiféle előzetes meghallgatás, igazolás nem szükséges, elég ha elhivatott vagy.

*A 'Cinikus Tömeg' anti-mozgalom a hasonló nevű, hiányos ideológiával rendelkező 'Kritikus Tömeg' ellenpontozásának céljából alakult. Az aktivisták száma egyelőre igen kevés, ám rendkívül sok külsős támogatja a szervezetet. (Akár öntudatlanul is.) Tervékenységük általában kimerül a Kritikus Tömeg aktivistáinak pocskondiázásában, ám terveik között szerepel a soron következő biciklis felvonulás megzavarása egy, különösen sok mérgező anyagot kibocsátó, ezerkettes ladával.




Cinikus Tömeg Ízlésrendőrség Kritikus Tömeg

131976