Jamie, a robot

2008. 07. 17.

Lamorak

jwin.jpgNem is csak arról van szó, hogy Jamie Winchester zenéje mennyire szar (ez most mellékes, még ha így is van), hanem arról, hogy közeleg a technokrácia, mikor már az énekesek is élő szövet ki tudja, milyen vázon. Mert Jamie nyilván azért mosolyog mindig ugyanúgy, mert, és azért ír mindig ugyanolyan számokat, mert. Szerteágazó összeesküvés a magyar zenében.

jwin.jpg Amióta csak Gróf Balázs megrajzolta JamieWinchester tökéletes és teljesen valósághű portréját, és láttam Jamie néhány fellépéséről képeket, azon gondolkodom, vajon miért van, hogy nem csak hogy minden száma ugyanolyan, de mindig ugyanolyan mosollyal is énekel (szerintem a számok is sokkal jobbak lennének, ha nem mosolyogna). Több év telt el, mire összeállt a kép: Jamie Winchester egy robot. Mégpedig az a robot, ami a magyar popzene legtöbb (esetleg transzponált) Am-C-G(-F) számáért felelős; ilyenformán pedig az összeesküvés mélyebbre és messzebbre nyúlik vissza. Az viszont nyilvánvaló, hogy a levakarhatatlan mosoly a robot műanyagfejének gyári beállítása, és igazából a legkisebb részlet a titok megfejtésében.

Kezdődött az egész Republic -- Kozsó összeesküvéssel. Cipő és Kozsó a 90-es években láthatóan nagyjából fej fej mellett haladva fejlesztettek egy szoftvert, amibe csak be kell írni 15 kulcsszót, megadni, hány szám legyen a lemezen, ebből hány videós szám, és fél óra alatt legenerálja a szövegeket és akkordmeneteket. Az egész Republic életmű abból adódott, hogy Cipő egyszer véletlenül bekapcsolva hagyta a gépét éjszakára, reggelre meg ott volt 30 lemez, azt szépen el kellett osztani az évek során. Kozsó máshogy tesztelt, és valljuk be, ez sokkal tiszteletre méltóbb: ő különböző egyéb szerencsétleneket pakolt egybe produkcióiba (a Picasso Branch-tól a Shygys-ig), hogy amíg nem biztos a szoftver, legalább ne a saját arcával próbálja ki a számokat. Arra rájönni azonban nekünk is újdonság, hogy a szoftverhez egy idő után hardvert is fejlesztettek, aminek kialakításában kombinálták Cipő kopaszságát Kozsó kedves, megértő, nagyon-nagyon érzékeny mosolyával.

jamie1.jpg jamie2.jpg jamie3.jpg A képek remekül megmutatják, hogy Jamie arcán Charles Bronson- és Steven Seagal-szerűen mindig ugyanaz az arckifejezés (mosoly) látható; ez pedig nem azért van, mert színész (Bronson és Seagal színművészetének elidegendíthetetlen része ez), hanem mert olyan, mint a Terminátor: van benne egy fémváz, amire egy műanyag-gumi arc van húzva. Eszünkbe jutott Fantomas is, de az már túl messzire vezetne. Mindenesetre visszatekintve jól látható, hogy a 90-es évek elejétől folyt a robot fejlesztése is, ami hihetetlen előnnyel járt a CiKó műveknek: innentől, ha jól játszanak, az egész magyar popzene felett átvehetik a hatalmat, és onnan már csak egy lépés a világuralom. Mert színre lépése után a robot lázas munkába fogott: írt számokat számtalan elviselhetetlen magyar zenekarnak (itt van egy lista is), és gyanítjuk, hogy mikor Pierrot-val kapcsolatba került, ördögi kieszelői tovább dörzsölgették a tenyerüket: most már tényleg csak a csillagos ég a határ. 2001-ben aztán a szemtelenség minden határon túlment: melléraktak egy technikust, H. Róbertet, és önálló act lett belőle.

Ne utáljuk Jamie Winchestert, nem tehet róla. Sokkal inkább lenne szükségünk James Bondra, hogy ezt a pokoli összeesküvést és annk kiötlőit megfelelően megbüntesse, mert ők aztán megérdemlik.

Cipő Jamie Winchester leleplezés összeesküvés Republic robot

131977