Meet the Eels: Essential Eels Vol. I

2008. 02. 05.

azazello413078

Meet the Eels coverA világ legsikeresebb E-betűje úgy gondolta, itt az ideje összeszedni nagyon híres zenekara első évtizedének legjobb dalait, és válogatás formájában kiadni. Áldja meg az Isten.

Meet the Eels coverA zenei publicisztika első számú alapigazsága, hogy a Szerző mindent tud. Nincs olyan zenekar, előadó, lemez, amit/akit egy nagybetűs Zenekritikus ne ismerne tökéletesen, minden apró részletre kiterjedő pontossággal; hát persze, hiszen ez különbözeti meg az átlagemberektől. Ez persze hülyeség. (Bár effektíve nagyon jól működő hülyeség, de ez már más kérdés...) Én például -- bár az esetek nagy részében magam is megpróbálok az előbb vázolt módon megfellebbezhetetlenséget sugározni -- azon számottevő többséghez tartozom, amely az Eels-t csak módjával hallgató, pár lemezüket ismerő, egyébként nem túl szakértő illetőket tömöríti. Ettől függetlenül nagyjából képben vagyok Mark Oliver Everett (ismertebb nevén E) személyét illetőleg, legalábbis annyira mindenképpen, hogy hiteles recenziót írjak erről a Best Of-ról, ami egyébként nagyon jó, ráadásul pont a magamfajta fél-laikusok számára lehet rendkívül értékes tájékozódási pont. Ha a múltkor Morrissey Greatest Hits-ének kapcsán azt írtam, nem biztos, hogy szükség volt arra a válogatásra, most legalább ugyanannyira igaz, hogy a Meet the Eels hiánypótló, fontos kiadvány. Ugyanis az elmúlt tíz-tizenkét évben mondhatni mellettünk létezett a jelenkor egyik legérdekesebb zenei alkotó-egyénisége, mögötte egy legalább ugyanannyira érdekes zenekarral, mi pedig -- tisztelet a kivételnek -- észre sem vettük.

The Man called EPedig az Eels nem kevés jó dalt hozott össze az idők során, annyira sokat, hogy közülük néhány (például az Amerikai Szépség-ből ismert 'Cancer for the Cure') fel sem fért a válogatásra -- bár úgy gondolom, néhol gyengébb számok rovására, de ez már E dolga, nem a miénk. Panaszra azért semmi ok, itt van nagyjából minden, ami számít, a gigasláger 'Novocaine for the Soul'-tól kezdve a 'Flyswatter' zseniális karrier-csúcspontján keresztül egészen a 'Saturday Morning' koszos rock-hangzásáig a legfontosabb szerzemények sorjáznak gyors egymásutánban. Talán kicsit túl sok is így elsőre ez a 24 dal, de E többek között iszonyú iramú termelékenységéről is híres (elég csak a 2005-ös megjelenésű Blinking Lights and Other Revelations 33 számos, maratoni programjára gondolni) úgyhogy az elsőre riasztónak tűnő mennyiség is az Eels munkásságának jellemzője, így lesz igazán hiteles a dolog. A válogatás kronologikus sorrendben követi végig a zenekar pályafutását, az 1996-os Beautiful Freak-től kezdve a majd' tíz évvel későbbi Blinking Lights...ig, illetve annak élő, nagyzenekari koncertlemezéig (Eels With Strings: Live at Town Hall). A közbeeső időben megjelent albumok közül -- nem meglepő módon -- a banda egyik legjobb lemeze, a 2000-es Daisies of the Galaxy képviselteti magát a legtöbb dallal (4), köztük a már említett 'Flyswatter', a bokókás 'I Like Birds', illetve a sok-sok filmzenében felhasznált 'Mr. E's Beautiful Blues'. Valószínűleg sokan vannak, akik a Shrek-filmekből ismerik az Eels zenéjét, úgyhogy nyilván marketing-szempontú megfontolások eredményeképpen 3 ilyen dal is felkerült a lemezre, konkrétan a 'My Beloved Monster', az 'I Need Some Sleep', illetve a 'Losing Streak' -- egyébként a háromból kettő soralbumon is megjelent, csak a középső íródott kifejezetten a filmhez.

Nem is érdemes tovább folytatni a felsorolást, hiszen aki ismeri az Eels-t, úgyis tudja (jobban mint én) milyen kincsesláda ez a válogatás (sőt, bizonyára már a szintén idén megjelent Useless Trinkets ritkasággyűjteményt is magáénak tudhatja), aki pedig eddig nem hallotta őket, ajánlom, gyorsan szerezze be a Meet the Eels-t, mert nagy hiba lenne végleg lemaradni erről a zenekarról, és E elképesztően eklektikus zenei világáról; a lemezt hallgatva is csak kapkodja a fejét az ember, akkora műfaji váltások történnek néhol, ez pedig garancia arra, hogy biztos mindenki talál a szívének kedves dalt, mert ez egy kedves zenekar, hát szeressük őket.

Linkek:
Eels hivatalos
Eels MySpace

E Eels Mark Oliver Everett Meet the Eels

131975