Oh! My! God!

2008. 01. 30.

Lamorak

Amy Winehouse bizonyítja, hogy a Jóbarátok nem csak egy film, hanem igaz. Bár akkor már lehetne belőle valami más igaz, mondjuk hogy a 'How you doin'?' szövegre minden csaj bukik.

Janice két személye Mint rövid google-zés rámutat, nem mi vagyunk az elsők, akiknek eszébe jutott, hogy a sikeres drogos énekesnőnek, Amy Winehouse-nak lehet valami köze Janice-hez a Jóbarátokból. Mi azonban már rutinos vén rókák vagyunk a hírességek szerepeinek leleplezésében, tehát előlünk nem rejtheti el az igazságot, amit most közzé is teszünk. Mert nem úgy van az, hogy Any Winehouse, az énekesnő, valójában ugyanannak a színésznek egy szerepe, aki Janice-t játssza a Jóbarátokban (azaz Maggie Wheeler-nek). Van benne egy csavar, és ez megmutatja nekünk, Jean Baudrillard gyanúja ellenére mennyire nem szimulákrum a tévésók világa, hanem mennyire igaz. Janice ugyanis nem fiktív figura, hanem ugyanolyan valódi, mint Amy Winehouse. Most miért, miért lenne valóságosabb egy Marge Simpson-hajú, szétküldött énekesnő, mint Janice?

Janice-t láthatólag nagyon megrázta, hogy Chandler Jemenbe ment, vagy legalábbis neki azt mondta. Olyannyira, hogy ezen túltéve magát azon már semmiképp sem tudta, hogy Chandler nem őt veszi el, hanem Monicát. Ezen végleg kétségbeesve inni kezdtett, majd még lejjebb züllött és drogos lett. Legvégső kétségbeesésében pedig kigyúrta a mindig is legendás hangját, és még a 2003-as Frank lemez előtt felvett egy kudarcba fulladt és ezért ma már nem is emlegetett Oh My God címűt, producerként Joey ügynökével.

Az áttörés akkor jött, mikor Janice-nek végleg betett, hogy Chandlerrel (a 9. évad 21. részében) épp a termékenység-klinikán kellett találkoznia. Ezután elszánta magát, hogy megmondja az őszintét (= frank), és teszi ezt nem máshogy, hanem, mint Zámbó Jimmy, dalban. És így is lett. A többit már tudjuk.

Ez a lelelplezés azért különösen fontos, mert végre kiderül belőle, sosem lehet tudni, mi látszat és valóság a sztárok világában, ki igazi és ki kitalált. Vigyázzunk, nehogy elvegye az eszünket felgyorsult világunknak ez a szörnyű, fogyasztóvá degragáló rákfenéje (ugyanakkor nyugodj békében, Jean, örülünk, hogy többet nem írsz ilyen hülyeségeket).

Any Winehouse Friends Janice Jean Baudrillard leleplezés

131977