Október a tudatos zenehallgatás hónapja

2008. 10. 02.

Lamorak

attentionKülső munkatársunknál kiverte a biztosítékot tegnap reggel a magyar funky egy reprezentatív baromsága. Bosszúja konstruktív, és ezennel a Cluster One csatlakozik hozzá: többek közt az ilyen és hasonló fos zenék elleni tiltakozásul az októbert a tudatos zenehallgatás hónapjává kiáltjuk ki.

attentionHa az ember elindul reggel a munkába, és fél füllel azt hallja még a rádióból, hogy a műsorvezető egy 'Nánénáné' c. számot konferál fel, meg tudja érteni a sokkot, ami a Cluster One egyik külső támogatóját és ideológusát érte tegnap reggel. Ha hozzátesszük, hogy az adott szám az egyik legtenyérbemászóbb magyar zenekar, a Back II Black alkotása, elképzelhetjük azt a berserkeri őrjöngést, ami az ő szívét kezdte döngetni belülről valami mérhetetlen furorral. Mert valljuk be, ez már nagyon a legalja a dolgoknak, mikor ilyen címmel és szöveggel számot lehet csinálni (leginkább a "szerelembe keveredsz a funky-val" sor lehetett fájdalmas). Tanult kollégámmal különben is ismertek vagyunk arról, hogy különösebben be sem kell rúgjunk ahhoz, hogy kijelentsük, a funky-t kiirtanánk és bemondanánk a Tilos Rádióban, akár Czutor Zoli játssza, akár Bebe. Így hát bement dolgozni, és közben azon töprengett, mit tehetne kultúrmisszió gyanánt.

Ez tehát az előtörténete a Cluster One nagy horizontú új programjának: az októbert igyekezzünk valamennyien úgy eltölteni, hogy ilyen zenék és ez az életérzés ne fordulhassanak elő velünk. Az október legyen a tudatos zenehallgatás hónapja. Fogadjuk meg: októberben minden nap meghallgatunk legalább egy (akármilyen: komoly, komolytalan) zeneszámot komolyan, vagyis odafigyelünk rá, a szövegre, a zenére, a kettő viszonyára, és elgondolkozunk rajta, akkor ez így miért is pont így. Meg hogyan. Ettől válunk jobbá, nem a szofistáktól. De legalább néhány új angol (német, egyéb) szót megtanulunk.

A popzene ellen legalább Adorno óta standard ellenvetés, hogy hallgatóit a passzív befogadásra szoktatva rohasztja az elmét, zenei igénytelensége pedig már egyenesen emberi mivoltunkat rombolja, amennyiben kifinomult zenei hagyományainkhoz képest ősemberi regressziót képvisel. Ha a pokoli médiumokból (úgy mint kereskedelmi rádiók, zenetévék, Megasztár) folyó zenét csak úgy mellékesen hallgatjuk, legyen az bármilyen jó is, szeressük azt mi bármennyire, a popzene lefitymálóinak malmára hajtjuk a vizet. 'Mit hallgatsz?' 'Valami nánénáné vagy mi a faszom...' 'Azt se tudod, mit hallgatsz?! Úristen, hová jut a világ...' -- mondhatják majd ellenségeink, és ki akarná, hogy ellenségei ilyeneket mondjanak. Inkább feleljük nekik emelt fejjel, határozottan: 'a Black Sabbath 1971-es, zseniális lemezét, a Master of Reality-t', vagy hogy 'azt a lemezt, amellyel a Red Hot Chili Peppers végre végleg kiszabadult az idióta funky-s ugrabugrálás börtönéből, és igazán jó zenét kezdett írni: a Californicationt'.

Lázadjunk fel Adorno szelleme ellen, és októberben hallgassunk zenét nagyon tudatosan. Mélyedjünk el Timbaland ugyanolyan alapjaiban, hallgassuk addig az Interpolt, amíg már tudatosan fájdalmas nem lesz, mekkora Joy Division-utánérzés. Vagy még jobb, hallgassunk inkább eleve Joy Divisiont. Hallgassunk eleve jó zenéket tudatosan. Aki arra számít, most megmondjuk, mit kell hallgatnia, annak csalódnia kell; de ha körülnéz egy kicsit az utóbbi majdnem egy év cikkei között, tippeket azért biztosan talál. Mi azonban nem vagyunk kirekesztők, na jó, felőlünk még funky-t is hallgathattok, csak tegyétek tudatosan. Szeretnénk, ha a tudatos zenehallgatás hónapja után sok kellemes élménnyel gazdagodnátok; sőt azt is szeretnénk, ha ezeket megosztanátok velünk. Ide várjuk tehát a beszámolókat arról, kinek mit adott a tudatos zenehallgatás októberben. (Hangsúlyosan nem véleményeket várunk bármiről, különösen nem a mi Back II Blackről és a funky-ról formált véleményünkről, hanem élményeket, megvilágosodásokat, hasonló konstruktív dolgokat arról, kinek mit jelentett októberben az odafigyelve hallgatott popzene.)

Ha unatkozó reklámgrafikus vagy, csinálj nekünk ehhez egy jó kis bannert. Ha zeneblogod van, rakd ki te is a felhívást (és a bannert, majd ha valaki csinál), és linkelj ide. Szólítsd fel te is az olvasóidat minderre. Szerveződj, mint a Critical Mass.

Aki pedig mindez után kíváncsi a 'Nánénáné' c. számra, az itt megnézheti a videóját, de mi szóltunk.

Hónapjaink:
2008
10 október -- tudatos zenehallgatás
11 november -- halál
12 december -- szeretet
2009
01 január -- karbantartás
02 február -- lófasz
03 március -- trójai fanyúl
04 április -- flóver póver
05 május -- otthon zenélés
06 június -- nemtudás

Back II Black szar zene

131977