Újévi Radiohead

2008. 01. 01.

azazello413078

Boldog Újévet kíván a RadioheadSoha nem gondoltam volna, hogy egyszer egy olyan koncertről fogok tudósítani, amelyen fizikai értelemben nem is vettem részt. Úgy látszik, a Radiohead nem elégszik meg a már most legendássá vált 'pay what you want'-albumletöltögetős okossággal, a világhírű oxfordi kvartett ma hajnalban--angol idő szerint pontban éjfélkor--kvázi lemezbemutató koncertet sugárzott a rajongóknak szerte a világon.

Boldog Újévet kíván a RadioheadMondjuk szerencsénk van, hogy a szigetlakók egy órát csúsznak, mert csak a legelvakultabb fanok hagyták volna ott a bulizást egy éjféli netes koncertért. Így viszont még én is szívesen ültem (estem) be a gép elé -bár a kezdő 'Weird Fishes/Arpeggi' kombóról sikerült lemaradnom. A 'Bodysnatchers' riffje hamar kárpótolt, tökéletes koncertkezdés lehet a következő turnén. Természetesen csakis az In Rainbows dalparkjából válogattak, kis üröm az örömben, hogy a csodálatos Disc 2 ezúttal nem kapott szerepet. Viszont amit játszottak, azt gyönyörűen: sokkal jobb és összeszedettebb produkciót nyújtottak, mint amit a múltkori, technikai problémákkal tarkított webcast mutatott.

Talán a fanyalgók is halkabban morognak majd kicsit, mert igazából itt derült ki végérvényesen, hogy az In Rainbows dalai tényleg nagyon jók...és főleg élőben. Még az általam nem nagyon (nagyon nem) kedvelt 'Jigsaw Falling Into Place' is meggyőző volt így újragondolva. A dalok között szürreális kis jeleneteket láthattunk, néhol egy jellegzetes hangú brit úriember recitált rövid szövegrészleteket. A folyamatos játék a szuperlassítással csak akkor kapott értelmet, mikor a szett végén a 'Nude' új klipjét is megnézhettük; azért sejtjük ám, hogy ez lesz az új single. (Hál' Istennek.)

A legsokkolóbb talán a 'Videotape' csodálatos élő változata volt, pedig nem is sokat színeztek rajta a lemezverzióhoz képest, egyszerűen nagyon jól játszották. Az is újfent kiderült, hogy a Radiohead tagjai valójában mind elmegyógyintézeti ápoltak, akiket néha kiengednek kicsit zenélgetni, mert ilyen fejeket ritkán látni a fehér falakon kívül; más kérdés, hogy valószínűleg sokan vállalnák ezt az arcberendezést, ha cserébe ilyen zenét írhatnának. Lehet, hogy az elfogyasztott nagy mennyiségű alkohol tette, de a 'House of Cards' hallatán majdnem el kellett morzsolnom egy könnycseppet; lehet, hogy senki nem szereti rajtam kívül, de leszarom, nagyon szép. Ráadásul a "Fall off the table and get swept under..." sort a társaságomból többen is szó szerint értelmezték, de gyanítom, ez számos más kompániában is előfordult tegnap.

Mi mást mondhatnék? Volt még szokásos csodaszép 'Reckoner', a 'Faust ARP egy réten' címezetű produkció ismét, hangulatos 'All I Need', meg a '15 Step', amit már a tavalyi (elnézést, tavalyelőtti) Szigeten is láthattunk/hallhattunk. Nem ártana, ha ismét elnéznének errefelé a nyáron...de ne legyünk telhetetlenek.

Linkek:
Weird Fishes/Arpeggi
Bodysnatchers
Jigsaw Falling Into Place
15 Step
Videotape
Reckoner
House of Cards
All I Need
Nude

In Rainbows Radiohead

131974