A Cluster One 2009-ben

2009. 01. 26.

Lamorak

A legmélyebben sajnáljuk, hogy 2009-et úgy kellett kezdjétek, hogy nem volt Cluster One, amit olvashattatok volna. Tisztában vagyunk vele, micsoda merényletként értékelhető ez, azt is tudjuk, hogy röhejes képmutatás lenne most annyival elintézni ezt, hogy „hát bocsánatot kérünk”. Alázatosan prezentáljuk tehát az új obszcén zenei portált, annak minden előnyével együtt.

A Cluster One egy év alatt sok mindent elért: szerzett egy (számunkra legalábbis) jelentős(nek tűnő) olvasótábort, jó vagy rossz hírt magának, és így tovább: változni viszont nem sokat változott, se hozzáállásban, se máshogy. A színfalak mögött 2008 második felében már erős nyomást gyakoroltunk házi IT-sünkre, az egész portál egyik megálmodójára, arra az emberre, aki kapcsolatba lépett Jim Morrisonnal a túlvilágon (azaz Jacopóra), hogy csináljon meg egy-két változtatást, hogy egyrészt jobban működjön az oldal, másrészt jobban nézzen ki; nagyobb öröm legyen írni is rá, meg olvasni is. Mondanunk se kell, ahogy én sem írtam meg máig sem a legrondább fehér zenészekről szóló cikket, ő sem csinálta ezt meg. Az utolsó két hónapban azonban valamennyien nekiugrottunk a tervezésnek, hogy minél pontosabban körül tudjuk írni, mit is szeretnénk, míg végül, ráadásul szilveszter környékén Jaco és Nudli heroikus erőfeszítéssel meg is csinálták az új Cluster One-t, amit ezennel nagy örömmel prezentálunk is nektek.

Mi változik? Igazából semmi, ami jó volt, és megjelenik egy csomó minden, ami még jobb. Legelőször is (mert nyilván ugyanolyan felszínesek vagytok, mint én, mikor ránézek valamire, azt látom először, hogy néz ki) más a dizájn, csak egy kicsit: a főoldalunk ezennel beáll azon oldalak sorába, akik nem ragaszkodnak körmük szakadtáig az amatőrnek ható ’csak-szöveg’ megjelenéshez. A képeinket természetesen továbbra is főleg lopjuk, innen-onnan a netről (bár 2009-ben sokkal több saját koncertképet fogunk közölni, még a végén lesz galéria is, ha nagyon jól megy), de akkor már ki is rakhatjuk őket. RSS-ikonunk is kevésbé unalmas, mint másoknak, és remekül bemutatja, hogy ha egy füled van, na az az igazi ok emósnak lenni (pláne, ha nyúl vagy). A jobb és bal oldali nyulak alatt további új elemeket találtok: a bal oldalon a Morrison-generátor mellett új szolgáltatásunk, BWG művészetdetektora érhető el, alatt pedig a fórum (erről kicsit többet mindjárt); a jobb nyúl alatt pedig három szociális behálózó-oldalon fenntartott profilunkat érhetitek el egyetlen kattintással (aztán még eggyel fel is iratkozhattok, ha még nem tettétek). Most már komolyan lesz ennek értelme nemsokára, esküszünk. A jobb oldalon továbbá a frissüléseket is nyomon követhetitek: itt a három legújabban frissített kategória három legfrissebb cikke lesz mindig főoldalon.

Ezúttal be is tartjuk, amit már többször megígértünk, és valóban megalkottuk a Cluster One fórumát. Akárcsak a wiw-es profilunk üzenőfalán, itt is képezzetek közösséget nyugodtan, beszélgessetek zenéről, a cikkeinkről, meg az anyánkról nyugodtan, csak ne felejtsétek el előtte elolvasni és tudomásul venni a fórum irányelveit: itt megtalálhatjátok, mire számítsatok. Mi arra számítunk, hogy sok jókedvű fiatal (vagy nem fiatal) fog itt napi (vagy nem napi) rendszerességgel jól informált (vagy nem), ékesszóló (vagy nem), alaposan kidolgozott érvelésű (vagy nem) és mélységesen humánus (vagy nem) hozzászólásokban a zenéről és a populáris kultúráról egymással eszmét cserélni, olyan módon, hogy az nem csak saját épülésükre, hanem az egyetemes kultúra és műveltség gazdagítására is szolgál. Vagy nem. Érezzétek itt jól magatokat, gondoltuk, ha már úgyis olvassátok, akár közösséget is alkothattok. Aztán majd csinálunk Cluster One sörözést, Cluster One bulikat, végül Cluster One fesztivált.

További újdonság még a főoldal tetején látható fülecskék által megnyitott teljesen új világ. A magyar zeneblogok száma 2008-ban is egyre nőtt, vannak köztük egészen jók is: úgy gondoltuk, ha már amúgy is elsősorban (zenei) bloggerekből áll a Cluster One szerzőgárdája, létrehozunk az oldalon egy ’blogabb’ felületet is, ahol kevésbé körültekintően avagy kimerítően megírt-megfogalmazott cikkek lesznek, hanem személyesebb, (akár) rövidebb, csapongóbb blogposztok. Ezeket akár kommentálni is lehet majd. Magát a Cluster One blogot a ’Blog’ fülre kattintva érhetitek el; aki nem akarja a főoldalon a blogposztokat, az a ’Magazin’ fülecskét használja. Alapból a főoldalon megjelenik minden újonnan publikált cikk és blogposzt is (a ’Mind’ fülecske alatt; kivéve, ha egy cikk vagy blogposzt szerzője külön kérte, hogy ne legyen főoldali), de a két fülecskével most szétválogathatjátok a különbözőféle írásokat, ahogy eddig a kategóriákkal a cikkeket. A cimkék egyébként (az egy év alatt egész impresszívre duzzadt cimkefelhőt egyébként most a jobb oldalon, a Meta szekcióban találjátok) közösek, tehát ha a cimkefelhőben rákattintasz a ’Roger Waters’ cimkére, megkapod mindazokat a cikkeket és blogposztokat, amelyeket szerzőik elláttak a Roger-cimkével. És bár továbbra sem fogunk linkgyűjteményt csinálni ilyen-olyan zeneblogokról, a Blog szekcióban előbb-utóbb megjelenik majd egy olyan felület, ahol szerzőink ajánlják az általuk olvasott zeneblogok különösen jó vagy különösen rossz posztjait.

Ha már a linkelésnél tartunk: nem, továbbra sem csinálunk ’én linkellek téged, te linkelsz engem’ jellegű dolgokat. Magunknak mi számon tartjuk ám, kik linkeltek minket és hogyan, és komolyan nagyon hálásak vagyunk érte (különösen azoknak, akiket nem is ismerünk személyesen). Szeretnénk segíteni mindazoknak, akik szeretnének linkelni, és egy külön oldalon (LINK) odatesszük nekik az erre használható kis logókat. A rózsaszín nyúl ugyan minden elképzelhető blog- és oldaldizájnt könnyedén tönkretesz, de ez ne zavarjon titeket, ha már egyszer eldöntöttétek, hogy linkelitek Magyarország első obszcén zenei portálját. Linkeljétek is, bármilyen szarul is néz ki tőle az oldalatok.

2009-ben tehát új dizájnnal, új szolgáltatásokkal, új lehetőségekkel tér vissza a Cluster One. (Új motor is van egyébként az egész mögött, de ez nektek nyilván kurvára mindegy.) Köszönjük Jacopo és Nudli istenáldotta programozói és grafikai tehetségének, és szerzőink elkötelezett, lelkes ingyenmunkájának, hogy az új évben még több, még obszcénabb zenéről szóló cikkel, blogposzttal tudunk az olvasók elé állni. 2009-ben is hallgassatok sok zenét, menjetek el minél több koncertre, olvassatok sokat, és általában véve szórakozzatok ordenáré, obszcén módon.

házi backstage

131979