Avril in my house

2009. 05. 20.

Lamorak

Tegnap óta nem árasztottatok el újabb feldolgozásokkal, úgyhogy lássátok csak, nem üres szavakkal fenyegetőztem: ma a csodálatos Avril Lavigne egy számának két (!) verzióját kapjátok tőlem. Büntetésként vagy jutalomként.

Részben annak köszönhetem BWG-vel való ismeretségemet, hogy Avril Lavigne-t (is) hallgatok. Vagy azért hallgatok Avril Lavigne-t (is), mert ismerem BWG-t? Mindez már a múlt ködébe vész, és az, hogy a tavaly nyári, eső-áztatta koncertről is vele beszélgettünk, tökéletesen leírja a mi (munka)kapcsolatunkat, meg az Avrilhoz való viszonyunkat is. Nem akarom az ő ősidők óta megígért cikkének érvelését megelőlegezni (az énekes csajok művészetéről szóló cikket nagyjából akkor helyezte kilátásba, mikor a Cluster One-t elindítottuk másfél éve), azzal viszont nem árulok el titkot, hogy ő is úgy gondolja: az 'énekes csaj-lemez' kategóriában az első Avril Lavigne-nál, a Let Go-nál nagyon nehéz jobbat csinálni. Van, ami megközelíti (monduk a másik kettő), de az a bájos, egyszerű, naivan hihetetlen-hihető hülyeség, amit ott hallunk, meg azok a tökösen szóló gitárok, azok a mérhetetlenül egyértelmű, mégis kurva jól szóló és működő popdalok, hát azok túlszárnyalatlanok máig is. "If I could say what I want to say, I'd say I wanna blow you... away... If I could see what I want to see, I wanna see you go down... on one knee", a sorvégi áthajlásokkal durva szexuális utalásokat tevő szövegek további réteget adnak ahhoz, ahogyan Avril és csapata a fiataloknak szóló, lendületes, jó popzenét kezeli. Szokás persze mosolyogva lenézni ezt: egyszer olvastam, hogy egy kritikus panaszkodott, hogy hát elég nehéz ám megtalálni a cd-n, pontosan mit is csinált maga Avril -- nos, egy válasz lehetséges: nehéz bizony, ha ki sem veszed a cd-t a borítóból, a kurva anyádat, hiszen a lemez mögött vannak a részletes playing creditek. Mindenkinek szíve joga nem szeretni Avril Lavigne-t, ahogy az énekes csajokat általában; de lesajnáló, magas lóról lefelé beszélő marhaságokat azért nem muszáj mondani.

Mivel az E Sávok szintén beígért zongorás-basszusos, lelassított, melankolikus 'Sk8erboi'-feldolgozása még mindig nem futott be, kénytelen vagyok én megindítani az Avril-feldolgozásokat, mi mással lehetne pedig ezt megtenni, mint a 'Complicated'-del, aminél jobb első single-t én el sem tudok képzelni a műfajban. Persze ez ismét csak nem akadályozhat meg senkit abban, hogy akár az eredetin, akár a feldolgozáson röhögjön, de ez megint csak mindenkinek a saját dolga, engem aztán nem zavar. Ma tehát, ahogy megígértem, ismét egy saját feldolgozás, ráadásul két verzióban is; és ez mindaddig fog folytatódni, amíg nem küldtök ti.

Lamorak -- 'Complicated' (Avril Lavigne) (2. verzió)

Avril Lavigne lamorak otthon zenélés

131976