Fesztiválajánló 2009 - VOLT

2009. 06. 29.

azazello413078

alt Javíthatatlan optimista lévén hiszek benne, hogy olvasóink nagy része csupán azért nem tudott nekünk   feldolgozást küldeni, mert egész májusban stresszben húzta a rovátkákat, számolva a napokat a Nagy Nyári Fesztiválok kezdetéig. Most mi is elkezdjük, és bár nem remegünk az izgalomtól, azért felélesztjük tavalyi, nagy sikerű sorozatunkat. Elsőként Sopron. 

altHol: Sopron, Lővér Kemping (illetve nemzetünk koszorús költője az MKB Arénában)

Mikor: július 1-2-3-4.

Mennyiért: annyira összetett, hogy meg sem kíséreljük elmagyarázni, a részletekért katt ide.

A Hűség Városa, Soproni Ászok, Ákos. (Jobb az elején letudni a kötelezőt.) Egyébként Sopron tényleg jó hely, ezt legkedvesebb olvasószerkesztőnk mellett jómagam is tanúsíthatom. A fesztbloggal való jó kapcsolatunk révén (furcsa, mi, hogy van, akivel jó a kapcsolatunk?) mi is ott leszünk, tehát egyrészt náluk is felbukkannak majd lájtosan obszcén írásaink, másrészt viszont kötelességünknek tekintjük, hogy minden szembe jövő zenésztől megtudjuk, mit jelent nekik a művészet (Ian Siegaltól már megkérdeztük múlt héten). A VOLT lassacskán lekapargatja magáról a "szegény ember Szigete" címke utolsó foszlányait is, sőt, a kötelező körök mellett idén egy-két egészen meglepő névvel is találkozhatunk a programban.

Vicces például, hogy a két évvel ezelőtt Sopronban szórakoztató nosztalgiahaknit elővezető Prodigy idén a Sziget egyik húzóneve -- hiába no, válság van -- bár az is tény, hogy az eddig a Hajógyárin serénykedő Franz Ferdinand most viszont ide jön, oda meg nem. Az más kérdés, hogy mostanra nem csak ők, hanem az ő sikereik farvizén befutott garázsbandák első generációjának nagy része is túl van már a zeniten, de a Tonight... legalább nem egy rossz lemez, ráadásul idén jelent meg, szóval az aktualitás is stimmel. Marilyn Manson és a Limp Bizkit esetében már annyira nem, bár előbbi szintén most állt elő egy friss kiadvánnyal (amiről majd lehet, hogy írunk is, most muszáj volt meghallgatnunk), utóbbi pedig -- persze nem a pénz, hanem a modern rockzene elkeserítő helyzete miatt -- újra Wes Borlanddal turnézik, aki tényleg vicces és fura figura, és annak idején a Chocolate Starfish, stb. lemezen tényleg viccesen és furán gitározott. Ha nem szólnak olyan szarul, mint két éve a Korn, akkor oké. 

Viszont az Art Brut szerepeltetése igazán jó ízlésre vall, még akkor is, ha a Belmondo és a Neo között léphetnek színpadra, ami azért egy kicsit mulatságos. Nekik is idén jött ki az új lemezük (Art Brut Vs. Satan), Eddie Argos pedig rettenetesen okos és jópofa frontember, azoknak is bátran ajánlom, akik még soha nem is hallottak a zenekarról, megéri (tessék, meg lehet hallgatni a nagy slágert és a kicsit kisebbet). Jön még a Sepultura is, közkedvelt szakírói fordulattal élve a kemény zenék szerelmeseinek legnagyobb örömére -- azt viszont nem tagadom, hogy a 'Roots Bloody Roots'-ra még én is vadul headbangelnék. Az Earth Wind & Fire Experience  is biztos lesz, akinek örömet okoz, csakúgy, mint a sötéten kimért, primkó elektro-pop Ladytron. A Freestylers szinte már magyar, az elektronikus zenei felhozatal pedig a szokásos, ebből a szempontból egyértelműen a Balaton Sound veri a mezőnyt, bár oda meg általában el sem jönnek a beharangozott dj-k, hahaha.  

És persze a magyar első- másod- és harmadvonalas előadók, akik mindig, mindenütt ott vannak, és ezzel nincs is semmi baj, főleg, hogy a Petőfinek köszönhetően jócskán kibővült a hazai fesztiválkedvencek köre. Lehet majd sörözés közben újra rádöbbenni, hogy jé, már megint a Quimby játszik a háttérben -- egyébként is, aki eleget jár fesztiválra, előbb-utóbb rádöbben, hogy akárhová megy, mindig a Quimby játszik a háttérben -- lehet találgatni, hogy vajon Líviuszék lespanolnak-el Mansonékkal a backstage-ben, lehet számolgatni, hogy  Kispálék mikor írtak utoljára új számot, hány kockás nadrág lesz a 30Y-koncerten, et cetera, et cetera. Mindennek Sopron rendkívül megkapó hátteréül szolgál, bár az is igaz, hogy valószínűleg idén is hering-effektus lesz, de istenem, aki nem akar lépten-nyomon izzadt, ragacsos testekhez cuppanni, az maradjon a sátorban (ahol jobb esetben legalább csak egy izzadt, ragacsos testhez cuppan).

Sopron szép, Sopron jó, menjetek el és nyissátok meg a nagyipari fesztiválszezont. Aki felismer minket, fizethet egy sört.

(És igen, egy szóval sem említettem Ákost, és nem, ez nem véletlen.)

Linkek:   

VOLT hivatalos
VOLT MySpace

fesztiválajánló VOLT 2009

131974