Lassú elektroindusztriál

2009. 05. 11.

Lamorak

Hát ilyet még nem láttatok, az biztos, nem elég, hogy Einstürzende Neubauten-feldolgozás, de kurva jó is. A Lassu Kaoss erőre kap és elsöpri a magyar elektronikus-élő színteret, én azt jósolom, vagy legalábbis torkon ragadja, és indecens dolgokat csinál vele. Vagy mond neki legalább. It is that black.

Annak dacára, hogy nem sokan hallgatják, az Einstürzende Neubautent szerintem nem kell sokáig és részletesen bemutatni. Mi is írtunk róluk tavaly kétszer is, az új lemez kapcsán, meg az A38-as koncertről. Ezeknél sokkal több bemutatást most sem képzelek el róluk: az Einstürzende az a Zenekar, Aminek Egy Tagja Teljes Komolysággal Be Tudta Mutatni, Hogy Lehet Egy Bevásárlókocsin Játszani (a rémisztő Halber Mensch videóban), ill. aminek vezetője, Blixa Bargeld még egy német barkácsáruház reklámjából is kétségtelenül művészetet tudott csinálni. Mindennek ellenére azért vannak teljesen hallgatható számaik, mint pl. a 'Stella Maris', a 'Blume', vagy épp a ma középpontba állított 'Sabrina'. Utóbbi nekem személyesen már nagyon rég a kedvenc Einstürzende-számom, mert végre emberi nyelven van, nem németül, a szövegének konkrétan van értelme, és zeneileg ('mint dal') is összeáll rendesen a meditatív basszustémára rápakolt zajokkal és csilingeléssel. Sokat kell hallgatni, és Blixa hipnotikus  'I wish this would be your colour'-intonációja kiirthatatlanul bemászik az ember fejébe, és ott lerakja a német zászló színeit metaforikusan-mitologikusan kibontogató petéit. Egy nap felébredek, és rájövök, hogy német ipari zenész lettem.

A Lassu Kaoss-ról már írtunk egyszer, amikor decemberben, a szeretetünk jeleként megajándékoztuk olvasóinkat az ő 'Rémeket látok' c. daluk demóverziójával, mert úgy gondoltuk, hogy ez jó. Most pedig azt mutatjuk be, pontosabban ők, hogy lehet egy Einstürzende-dalt feldolgozni úgy, hogy abban se vasak, se rugók, se direkt zajt játszó gitár nincsen. Na jó, na jó, az könnyít a helyzeten, hogy a 'Sabriná'-hoz nyúlnak, de akkor is -- zongorával, hegedűvel és hülye elektronikus zajokkal akkor is szép teljesítmény. A Lassu Kaoss 'Sabriná'-ja hasonlóan vészjósló, mint az eredeti, ugyanakkor van benne egy réteg, ami szerintem még vészjóslóbb: a nagyon is hagyományos hangszerek nagyon is hagyományos szólamai nem eltűntetik az eredeti lebegését, hanem valahogy megsűrítik, ugyanakkor nem is tömködik túl dallamokkal és témákkal. A Lassu Kaoss-nál ez a szám ugyanolyan kőegyszerű marad, és mégis egészen más lesz.

A zenekar egyébként nemrég vette fel első 4 számos demóját, amiről három szám rögtön meg is hallgatható a még dizájnolás alatt álló, de már létező MySpace-oldalukon. Tessék menni és meghallgatni azokat is, és bejelölni őket ismerősnek, és elmenni a SZIN-en a koncertjükre, és adni nekik sok pénzt. Mert megérdemlik, mint a Loreált.

Lassu Kaoss -- 'Sabrina' (Einstürzende Neubauten)

Einstürzende Neubauten Lassú Káosz otthon zenélés

131976