Május az Otthon Zenélés hónapja

2009. 04. 29.

Lamorak

A Cluster One mindig is mondta, hogy semmi értelme a zene kommerciális-nagyipari kereteit hangosan feszegetni, ezzel az erővel a globalizáció, az időjárás, vagy a lemeztektonika ellen is lehetne felháborodottan tiltakozni. Ha nem tetszik, hogy mások hogy csinálják a zenét, vagy hogy így milyen zenék jönnek létre – csinálj te máshogy, ez az egyetlen megoldás.

Májust ezennel az Otthon Zenélés Hónapjává nyilvánítjuk. Önérzetet a sehol számon nem tartott, X vonalas zenekaroknak! Önbecsülést a szobagitárosoknak! Számtalanszor láttuk már, szégyenlős szemüveges fiatalok youtube-ra felrakott dolgai mennyi örömet okoznak mindenkinek szerte a világon, és a végén rendes lemezekhez is vezethetnek. Májusban mindenkit arra buzdítunk, hogy ott zenéljen, ahol csak tud, úgy, ahogy csak tud. Nyáron úgyse fog, hacsak nem lép fel már eleve. Szedd össze a bandát, cserélj húrt a gitáron, próbálj ki egy új effektet. És főleg játssz minél több dalt, ne feledd, a kísérletezgetés a rakenroll halála, ha a Motörhead nekiállt volna művészien kísérletezgetni, nagyon más lenne a világ. Szóval felszólítunk mindenkit, hogy akár egyedül, akár másokkal együtt, de zenéljen otthon, garázsban, pincében, próbateremben, ahol csak lehet.

Hogy tovább motiváljuk minderre különösen a teljesen ismeretlen zenekarokat és magánénekeseket, úgy döntöttünk, bemutatkozásukban a Cluster One szerepet is vállal. Különben is régen tervezzük, hogy azzal válunk különlegessé, hogy mi egészen egyedi, új, cutting edge tartalmat fogunk szolgáltatni. Májusban minden nap egy új zenét szeretnénk kitenni az oldalra: mégpedig otthon vagy próbán készült, hangsúlyosan és magyarul nem-producált felvételeket várunk tőletek. Ha nem küldtök, lemondunk a mi lelkünkben a magyar amatőrzenéről, ahonnan, mint tudjuk, minden jó érkezik a túlpörgetett profik belterjes világába. Ugyanakkor viszont arra is adunk, hogy kimondottan a zenélés részét fogjuk meg a dolognak, és ne a dalszerzői képességeket: közelebbről feldolgozásokat várunk tőletek, nem csak simán bármit. Feldolgozásokat, hogy felismerhetőek legyenek, akkor is, ha az, aki játssza, nem ismerhető fel, mert nem ismert. Így fognak megismerni titeket az emberek, és majd a ti saját zenétekre is odafigyelni. Fuss be a Cluster One-nal, nem kell mást tenned, csak felvenned egy feldolgozást, akár egy diktafonnal vagy mikrofonnal próbán, és elküldeni. (A "feldolgozás" szó azt jelzi, hogy egy nem általad írt, viszonylag ismert, de legalábbis ismerhető dalt saját felfogásodban, saját technikádhoz, stílusodhoz, preferenciáidhoz alakítva adsz elő. Nem jelenti, hogy egyszerűen eljátszol egy számot pontosan ugyanúgy, ahogy az van a lemezen, csak mondjuk akusztikus gitáron.)

Update:

Májusban tehát minden nap egy újabb házilag felvett feldolgozást akartunk kitenni mindannyiótok épülésére-élvezetére. Szerettünk volna minden héten legalább egy ismertebb zenészt is megkérni, vegyen fel nekünk egy minimál-feldolgozást, akkor azt is meghallgathattátok volna, hogy csinálják ugyanezt az ismertebb zenészek. Olyan neveket helyeztünk kilátásba, mint Szarvas Árpád (EZ Basic), Likó Marcell és a Vad Fruttik, vagy Hodosy Enikő (Neo): eredeti szándékunk szerint minden héten kikerült volna egy exkluzíve nekünk készült feldolgozás ilyen ismert zenészektől is. Végül ebből sajnos csak egy lett, mert vagy a zenészeknek lett elegük abból, hogy baszogattuk őket, vagy mi voltunk már túl engedékenyek és félénkek a végén. Nem menedzser vagyok én, hogy lelketlenül hajszoljak zenészeket, csak egy obszcén szerkesztő. Így a végén már sokszor nekem magamnak kellett akusztikus gitárral és rossz diktafonos felvételekkel ösztönözni, hogy lám, még ilyesmikre is lehetne önbizalma az embernek. Vagy nem volt önbizalmatok, vagy megcsináltátok a számokat, felvettétek, megkevertétek, minden, és elfelejtettétek elküldeni. Vagy szartatok az egészre. Mindenesetre mi már értékeltük is májust obszcénül, most pedig még egy plusz fícsört teszünk hozzá.

Abból gondoljuk, hogy ennek is sikere lehet, hogy igazából nem kell hozzá semmit csinálni, csak meghallgatni újra a májusi zenéket (itt lentebb vannak a linkek az egyes számokat felvezető cikkekhez), aztán visszatérni ide, és szavazni arról, hogy melyik tetszett nektek a legjobban. Nem 'melyik volt a legjobb, valami olyan kritériumrendszer alapján, amelyet egyébként a Grammy-díjak kiosztásánál szoktak alkalmazni', és nem is 'melyik volt olyan jó, hogy legszívesebben az előadóit juttatnánk az EU-parlamentbe minket képviselni' (ha már választás a hétvégén), hanem melyik tetszett nektek személyesen a legjobban. Egyelőre nem teljesen tisztázott, mit csinálunk majd a legjobbnak szavazott 10-12 dallal; de valamit biztos fogunk, és addig is lehet hallgatni, és kifejezni a véleményeteket interaktíve.

Támogatóink


Gus / Cucc / Daylight / fqqdk / LEQ / Nialan / Anami / Paszkal / Castle of Knowledge / isolde / katie / Kratka / Bearcub

feldolgozás május otthon zenélés

131979