Nagy Fesztiválajánló 2009

2009. 06. 29.

azazello413078

Annyi a nyári fesztivál Magyarországon, hogy mi bizony nem tudjuk, hová menjünk. Tavaly külön-külön értékeltünk és ajánlottunk, idén viszont válság van, úgyhogy egy posztba sűrítjük a fontosabb nyári fesztiválokkal kapcsolatos megérzéseinket -- így legalább van rá esély, hogy esetleg el is olvassátok. Következzék tehát a Cluster One obszcén és szubjektív fesztiválajánlója.

 

VOLT

Hol: Sopron, Lővér kemping
Mikor: július 1-2-3-4.
Mennyiért: ennyiért.

 

Kik jönnek: a fogjuk rá, hogy aktuális Franz Ferdinand, a mostanra inkább vicces, mint ijesztő Marilyn Manson, a reformált Limp Bizkit, a kötelezően megtekintendő Art Brut, a nem tudjuk hová tenni Earth Wind & Fire experience, a primkó-elektro Ladytron, a lájv Laurent Garnier és persze az összes első-, másod-, és harmadvonalas hazai versenyző.

Előnyök: Sopron; meglepően színvonalas felhozatal; relatíve elviselhető jegyárak.

Hátrányok: kis hely; nagy tömeg; az 'élhetőbb Sziget' szlogen már rég érvényét vesztette.

BALATON MUSIC WAVE

Hol: Zánka
Mikor: július 9-11.
Mennyiért: ennyiért.

Kik jönnek: a magyar rockfesztiválok szokásos magyar fellépői, illetve viszonylag sok, viszonylag ismeretlen rockzenekar (ami egyrészt biztos érdekes, másrészt biztos vicces); a holland Epica, az osztrák The Sorrow, az amerikai Geoff Tyson (akik egyikéről sem hallottam még sosem, de én úgyis korlátolt vén fasz vagyok).

Előnyök: a Balaton Sounddal egy időben végre nem csak a drogos-elektronikus közönségnek van ekkor fesztiválja; új, feltörekvő rendezvény, tehát kapásból érdekes.

Hátrányok: szinte közvetlenül a VOLT után; Hooligans, Magna Cum Laude, ilyesmik.

BALATON SOUND

Hol: Zamárdi
Mikor:
július 9-10-11-12.
Mennyiért: ennyiért.

Kik jönnek: a kopasz vega Moby, a legendás Kraftwerk, a skandináv Röyksopp, az Underworld, a bulizós Groove Armada, a döngölős MSTRKRFT, a kellemes Nouvelle Vague, illetve sok-sok strapabíró dj.

Akik szerintünk nem jönnek el: Richie Hawtin (időjárási viszonyok), Carl Cox (betegség), David Guetta (betegség), Sven Vath (nem jön és kész).   

Előnyök: a Balaton; a kisbolt a bejárat közelében; szép kempingövezet; bikinis lányok; reggelig tartó abálás; az egyetlen, döntően az elektronikus tánczenére koncentráló fesztivál.

Hátrányok: kurva drága (prémium kategória, ugye); idegesítő juppik és wannabe-juppik; tömegnyomor.  

EFOTT

Hol: Baja, Petőfi
Mikor: július 14-15-16-17-18-19.
Mennyiért: ennyiért.

Kik jönnek: l. a VOLT magyar előadókra vonatkozó kitételét és szorozd meg tízzel.

Előnyök: a Cluster egyik szerzője Baján él; nagyon olcsó; jó hosszú; sok egyetemista.

Hátrányok: ha esik az eső és jönnek a szúnyogok; káosz és pusztulás; Kóbor László; én ismerem a legolcsóbb helyeket, de nem mondom el senkinek; sok egyetemista.

Hegyalja Fesztivál

Hol: Tokaj-Rakamaz
Mikor: július 15-16-17-18-19.
Mennyiért: ennyiért.

Kik jönnek: Machine Head (bár kicsit meglep, hogy még léteznek), Basement Jaxx és a Transglobal Underground (kicsit meglep, hogy még nem magyar állampolgárok), Faithless DJ set (pedig ha Maxi Jazz is eljött volna, elmondhatnánk, hogy ugyanazon a nyáron van Magyarországon a világ két legrondább néger előadója – a másik Tricky, a Szigeten), a Testament és a Fintroll (ami remekül mutatja, északon mennyire vicces produkciókat tudnak csinálni).

Előnyök: sok és változatos előadó és stílus, mellette egyéb programok; tokaji borok.

Hátrányok: állítólag mindig kurva nagy sár van; Lévai Balázs beszélgetése (ez még magában nem baj, de:) Karafiáth Orsolyával (költő vagy olyasmi), Valuska Lászlóval (Index), Grecsó Krisztiánnal (író, és a Hasítás c. kötet egyik szerzője) és Kardos-Horváth Jánossal (a Kaukázus ideológusa és énekese).

SZIGET

Hol: na hol?
Mikor: augusztus 12-13-14-15-16-17.
Mennyiért:
borzalmasan drágán.

Kik jönnek: majd biztos felsoroljuk, de a Woven Handet mindenképp muszáj kiemelnem, meg ha Maxxi Jazz-t már emlegettem, Tricky-t is. A többiért klikk ide.

Előnyök: ez a Sziget, vazze'; lesz néhány tök aktuális és fontos zenekar; azért még mindig más dimenzió; kedvezményes jegyárak, ha sokan mentek.

Hátrányok: ez a Sziget, vazze'; csak néhány tök aktuális és fontos zenekar lesz; elképesztő árak.

Azzfeszt

Hol: Nyírbátor, Gyógyfürdő és Kemping
Mikor: augusztus 19-20-21-22-23.
Mennyiért: ennyiért.

Kik jönnek: definíciószerűen sok-sok rockzenekar, sok-sok köztük amatőr; az Agnostic Front, az Anti-Flag, a Volbeat, a Russkaja (bár ők sokat vannak itt úgyis), meg a Flatliners. Ne kérdezzétek, kik ezek, ha tudjátok, úgyis fölösleges, ha nem tudjátok, akkor meg lebukom, hogy én sem tudom.

Előnyök: sok-sok rockzene, a keményebb fajtából, családias; amatőr, amit már csak azért is ajánlani tudok.

Hátrányok: a sok-sok rockzene mindenkiből kihozza a rock katonáját, és a harmadik nap már lehet, hogy mindenki bármire feltett lábbal Ossiánt énekel majd.

SZIN

Hol: Újszeged, Partfürdő
Mikor: augusztus 26-27-28-29.
Mennyiért: ennyiért.

Kik jönnek: a sörszagú Guano Apes, a jócsaj Gabriella Cilmi, a rekedtes Macy Gray, a bulizós Russkaja (ide is), illetve l. a VOLT magyar előadókra vonatkozó kitételét.

Előnyök: Szeged; bölcsészlányok; tényleg családias hangulat; ingyen Nemzeti Sport (legalábbis tavaly volt); a sarki kiskocsma; viszonylag olcsó az egész; fellép a Lassu Kaoss. Hátrányok: bölcsészlányok; zeneileg nem egy nagy eresztés; délelőtt és kora délután konkrétan nem történik semmi. Ja, és folyton szarakszik a honlap.

Hátrányok: bölcsészlányok; zeneileg nem egy nagy eresztés; délelőtt és kora délután konkrétan nem történik semmi. És folyton szarakodik a honlap.

Azzfeszt Balaton Music Wave Balaton Sound EFOTT Hegyalja Nagy Fesztiválajánló 2009 Sziget SZIN VOLT

131974