Objection is futile

2009. 05. 14.

Szekunder

Eddig májusban Gorcsev Tom Waits-feldolgozása volt a legsikeresebb itt nálunk, úgyhogy most rátesz még egy lapáttal, és egy olyan Shakirát mutat nektek, amit a legjobb pank feldolgozók is megirigyelhetnének. Ő maga nem csak dalban, hanem cikkben is mondja el.

Magukat felkonferálni csak az igazán nagy ripacsok tudják a Mikroszkóp színpad önparodikus szenvedései során, úgyhogy ezen lépjünk is túl. Inkább beszéljünk arról, hogy feldolgozásokat csinálni jó. Popot, és főleg csajokat feldolgozni még annál is jobb. Mert valahol mélyen te hallod, hogy van abban a dalban valami, nem rossz az alapdallam, és ha ott az a téma mondjuk ha nem vonóshangzással, vagy nem szintivel lenne… mindig itt kezdődik, és úgy lesz vége, mint a Children of Bodom-féle 'Oops I Did It Again'.

Shakira persze egész cikket érdemelne, ide elég annyi, hogy az 'Objection'! Hogy az milyen már! Hát leviszi a fejedet, ember. Amikor először láttuk a klipjét, persze nem is annyira a zene fogott meg minket, hanem a gusztusosan szakadt necc cucc, meg ahogy riszálódik, ez már önmagában is elég ahhoz, hogy szeressük a dalt. Aztán amikor rádióból, no akkor nem vonta el a jóember figyelmét a világ második legjobb csípője (Salma Hayek után), és megdöbbentünk, hogy ettől is emelkedik a pulzus. De hát ez milyen pop-szar már… és mégis mennyire vadállati tempó lüktet benne.

Réges régen fel akartam dolgozni már. Elvileg a zenekarommal is fogjuk játszani, ha hajlandóak lesznek megtanulni, remélhetőleg ez a felvétel majd lökést ad nekik. Ki szerettem volna aknázni azt a brutális energiát, ami benne van, és egy kicsit még húzni is rajta, még feszesebben, még ütősebben, még dögösebben. Nem nagy kunszt, overdrive, két tompításra egy legato, és a többi rock klisé. Az eredmény meglepően erőszakos, és lendületes lett, a kis zenei kirándulás egy furcsa, punk-rocknak túl igényes, hard rocknak túl kásás valami. Ami jó. Persze az ének mindig gondot okoz, mert én nem énekelek, úgyhogy életem párja segített, aki szintén nem profi énekes, viszont ketten együtt egy duettet bármikor összehozunk ha elég házi pálinka van otthon. Így hát egy kis házi kórus lett belőle, előre is elnézést a túleffektezett részekhez, és az elkerülhetetlenül elcsúszó szólamokhoz. Utólag azt mondom, megjárja. Shakira ugyan jobban énekel, de nem raknak alá ilyen dzsunga alapot, úgyhogy a nyitó gondolathoz visszakanyarodva elmondhatjuk, hogy pop-csajokat nem csak jó feldolgozni, de érdemes is.

Gorcsev (feat. Sophie) -- 'Objection (Tango)' (Shakira)

gorcsev otthon zenélés Shakira

131976