Anyátok napja

2010. 05. 02.

Lamorak

Mom rocksAnyák napja szép ünnep, tényleg mindenki hívja fel az édesanyját ma és/vagy állítson be egy csokor virággal minimum, mi is ezt tesszük. Viszont ha már az anyáknál tartunk, zenei téren valamire fel kell hívjuk a figyelmeteket ezzel kapcsolatban.

AnyátokAnyák napján az internet legmélyebb bugyraiból is virágok, gyerekek, József Attila 'Mama' c. verse és az Emberek megbocsáthatatlan 'Mama' c. száma ömlik elő hirtelen. Lehetne azzal is ünnepelni pl., hogy összegyűjtünk nektek képeket híres zenészekről és anyjukról, vagy összeszedünk olyan interjúkat, neadjisten számokat, amikben megindítóan vallanak édesanyjukhoz fűződő viszonyukról, vagy tehetnénk ki ismeretlenebb anyás számokat is, vagy flitteres-csillogós virágokat, mi mégis az ünneplés egészen más módját választjuk, hiszen mindezeket megteszik helyettünk mások is annyival jobban vagy legalább viccesebben (azért azt hadd jelentsem ki itt, hogy az Emberek 'Mama' c. számát kiirtanám és bemondanám a Tilos Rádióban). Mi csúsztatunk egy kicsit, és anyák napjára felelevenítjük az Anyátok zenekar emlékét, akiket én ugyan személyesen sosem láttam élőben, viszont (egyik) utódzenekarát, a Gecizőket már igen. Sőt, volt is eredeti Gecizők-kazettám (azt hiszem, a Ne köszönjünk, minek c.). Az Anyátok és a Gecizők (és még egy csomó más formáció) vezetőjének, Pozsonyi 'Bucó' Ádámnak eddigi életművét tényleg csak a Matula magazin szavaival tudjuk méltón jellemezni: a "magát a nemzeti avantgarde géniuszaként meghatározó zenész és fanziníró munkássága ... alapvető a magyar popkultúra szempontjából".

Lehet persze, hogy akik igazán követik ezt, azoknak ez nem újdonság, nekünk azonban igen: az Anyátoknak van saját weboldala. Nem is csak ennyi, hanem ott van rajta az egész 1990-es Erdő c. lemez is mp3-ban. Hát ennél szebb anyák napi ajándékot asszem punk nem adhat, szóval lehet menni letöltögetni; addig is itt van nektek punk anyák napjára egy koncertfelvétel az 'Utálni kell a Sziámit' c. számról. Ezzel az attitűddel is mélységesen egyet tudunk érteni (valamint felidézni Bucó fantasztikus Müller Péter álinterjúját valamelyik Genyó Szívó Disztrolyból -- ezt meg az Elektronikus Periodika Archívumban kereshetitek meg, ahol ott vannak pdf-ben a GSzD számai), tehát akkor hallgassuk az Anyátok zenekart:

anyák napja Anyátok Bucó punk

131977