Az E Sávok és a Final Cut: 'Your Possible Pasts'

2010. 04. 28.

Lamorak

The Final CuteFolytatódik az E Sávok egész lemezt feldolgozó hülyesége: a Final Cut második dalát, a 'Your Possible Pasts'-t hallgathatjátok és tölthetitek le ezen a héten.

The Final CuteNagyon szeretjük a Final Cutot, amit nem győzünk hangsúlyozni. Ugyanakkor én személyesen mindig valahogy furcsán voltam a lemez második számával, a 'Your Possible Pasts'-szal: a 'Post War Dream' pátosza után ez, ha lehet, még mélyebbre megy, még lassabb, még szenvedőbb (pláne a dramatikus beütésekkel), még önnyomorgatóbb. Másrészről viszont kurva jó a szövege: mind a refrén "Do you remember me / How we used to be / Do you think we should be closer?"-je, mind a harmadik versszak vallás- és egyházkritikája (a Kerry Kingnél valamivel kifinomultabb "By the cold and religious we were taken in hand / Shown how to feel good but told to feel bad") nagyon-nagyon ott van, megállítja az embert és egyszerre jut eszembe mondjuk a Joy Division Closerje és az az ideologikus, indoktrináló mocskosság, amit saját fiatalabb korom egyházi oktatási intézményben töltött ideje alatt éltem át. Akárcsak az Amused to Death 'What God Wants'-ában, Waters azért nem rejti véka alá, mit gondol az egyházakról (és ennyiben még hasonlít is Kerry Kingre). Ugyanakkor itt is háború utáni életérzés, figyelmeztető felkiáltás és gitárszóló, pipacsos mező (mint a hátsó borítón) és marhavagon, amit csak akarunk. Néha az az érzésem, tényleg csak a refrén menti meg ezt a számot, ott vált a patetikus 'társadalmi' nézőpont 'lirikus' egyénibe, ami már a The Wallban is olyan szépen ment Watersnek.

Ha meghallgatjátok, mit csinált az E Sávok a 'Your Possible Pasts'-szal, az azért rögtön látszik, hogy ha nem is földön fetrengve röhögős, de azért jóval vidámabb lett ez a dal is. Először egy akusztikus gitáralappal akartuk megcsinálni, csak az istennek sem sikerült felvenni rendesen (nem is a hangzás miatt, hanem a sorok egyenetlenségei miatt), így végül egyszerre raktuk fel a basszust és a zongorát, később odatéve az énekeket és a refrénben a David Lynch-szerűen ördögi vokált (ezt egy barátom mondta rá, nem én találtam ki). Nagyjából megmaradt az eredeti szerkezete, de mivel az egész alapot egészen más hangszerelésbe és ritmusba pakoltuk át, sem dramatikus beütések, sem klimaktikus szóló nincs: csendes és visszavett zongoraszóló, az van. Kurva élet, az van. Mi napokig röhögtünk ezen a számon így, ebből pedig azt szűrtük le, hogy igenis vidámabb, mint az eredeti (amit meg lehet hallgatni itt). Most rajtatok a sor, hallgassátok meg, töltsétek le, mutassátok meg mindenkinek.


E Sávok: 'Your Possible Pasts' (letöltés, mp3)

 

 

Az E Sávok Final Cutja:
01 The Post War Dream (+'A rendszerváltó álom', feat Hobo (fiktív))
02 Your Possible Pasts
03 One of the Few
04 The Hero's Return
05 The Gunner's Dream
06 'Paranoid Eyes'
07 'Get Your Filthy Hands Off My Desert'

E Sávok Final Cut ingyen letöltés otthon zenélés Pink Floyd Roger Waters szex

131977