Az E Sávok és a Final Cute: 'Get Your Filthy Hands Off My Desert'

2010. 08. 06.

Lamorak

Final CuteSok olvasói levelet kaptunk szerda óta, hogy mégis hol a kurva anyánkban van a következő szám, ha már megígértük, hogy most két hétig megint lesz. Az a mentségünk van, hogy dolgoztunk, mint az állat, és elfelejtettük, most viszont pótoljuk: 'Get Your Filthy Hands Off My Desert', magyarosan-vidáman.

Még ha ez igaz is lenne, akkor is igazi szopás lenne ez a hét a Final Cute rajongóinak, akárcsak a 'One of the Few' volt a harmadik héten, hiszen a 'Get Your Filthy Hands Off My Desert', a Final Cut B-oldalának első száma, még az eredetiben, hülye hangeffektekkel (többek közt trédmárk robbanással, ez a gunner-figurához asszociálódik nekem) együtt is csak 1:17. Ez persze magában ironikus, hiszen tudjuk, hogy a kétoldalas albumok korszakában szokásos volt a B oldal első számaként slágergyanús vagy single-ön is kinyomott számokat tenni: hát ha valaminek esélye sincs ilyesmire, az ez a szám -- nem mintha a Final Cut többi dalának lenne esélye. A 'Get Your Filthy Hands' igazából egyetlen kegyetlenül ironikus-szatirikus mondat, lehet, hogy Roger jegyzetfüzetében szerepelt így, mikor a híreket olvasta valamelyik reggel, és mind szövegében, mind hangszerelésében inkább a következő dal, a 'Fletcher Memorial Home' bevezetése. Itt jön elő először Brezsnyev és Begin, még Galtieri is, már megint politizálunk, Szovjetunió, Izrael, Falkland-szigetek, van itt minden. Az azért mégis elmondható, hogy legalább nincs kimondva Roger amúgy is jól ismert véleménye, a szatíra inkább a tények felsorolásában és a (megint) Maggie-s lezárásban rejtőzik, és persze a kimondottan patetikus, Michael Kamen által hangszerelt zenében. Mindenképpen tessék meghallgatni az eredetit, úgy az igazi.

Már a projekt kezdetétől tudtuk, mit csinálunk a 'Get Your Filthy Hands'-zel: hamis zongorával játsszuk el egy kocsmában, és számtalan berúgott éneket veszünk fel hozzá, hiszen nincs vidámabb dolog, mint a helyi talponálló törzsvendégeivel kurvaanyázó dalocskákat üvölteni berúgva kórusban, olyasmi ez, amit talán csakis a magyarok értenek az egész világon. Még akkor is, ha ezek alapvetően szomorú dalok, szomorú dolgokról szólnak, mollok vannak bennük, az öreg faszi a sarokban elsírja magát tőlük. A magyar sírva is tud vígadni, ez a lényeg -- Waters-nek magyarokkal kellene zenélnie, pl. velünk. Az E Sávok 'Get Your Filthy Hands'-ével tehát nem sokat szaroztunk: elhangoltuk a zongorát, és csak énekeltük, énekeltük a szólamokat, egyet még Jacopo is felénekelt. Magasak, mélyek, közepek, minden van, szociográfiának is elmenne egy kőbányai kocsmáról. Szóval itt van most a B-oldal első száma, amit egyébként szeretettel ajánlunk kimondottan Teodórának, ha a 'Gunner's Dream'-en felháborodott, ezen is fel fog, és mi nem lennénk igazi pankok, ha ennek nem örülnénk. Hadd ismételjük meg, hogy mindketten (Jacopo is meg én is) mérhetetlenül tiszteljük Roger Waters-t és ketten együtt majdnem 30 éve hallgatjuk a Final Cutot, és komolyan nagyon szeretjük: én pl. meghallgattam a múlt héten is, elejétől végéig, és komolyan, egy helyen még el is érzékenyültem rajta, hát így.

(És közben az is kiderült, hogy Waters 2011. jún. 22-én tolja a Falat Pesten, ott leszünk! És ha felkérnek, örömmel eljátsszuk előzenekarként a Final Cute-ot!)


E Sávok: 'Get Your Filthy Hands Off My Desert' (letöltés, mp3)

 

Az E Sávok Final Cutja:
01 The Post War Dream (+'A rendszerváltó álom', feat Hobo (fiktív))
02 Your Possible Pasts
03 One of the Few
04 The Hero's Return
05 The Gunner's Dream
06 'Paranoid Eyes'
07 'Get Your Filthy Hands Off My Desert'

E Sávok feldolgozás Final Cut ingyen letöltés otthon zenélés Roger Waters

131977