Az E Sávok és a Final Cute: 'Paranoid Eyes'

2010. 07. 28.

Lamorak

Kis szünet után visszatér az E Sávok vidám Pink Floyd-feldolgozás projektje, a Final Cute. Sajnos csak két hétig, utána folytatódik a nyári szünet; de jövő áprilisig, amikor jön Roger, biztos kész lesz. Mára igazi ínyencség.

E Sávok, The Final CuteA legutóbbi Final Cute-szám, a 'Gunner's Dream' publikálása óta sok minden történt, pl. büszkén jelenthetjük, hogy bekerültünk a Quart ingyenzene rovatába, pedig senkit sem szoptunk le érte, ráadásul teljesen jót írtak rólunk, szóval aki nem hiszi, hogy ez jó, az most már elolvashatja a Quarton is, mi megmondtuk. Azóta viszont nem nagyon jutottunk előre: bár a következő számot, a 'Paranoid Eyes'-t már az első session alkalmával kitaláltuk és meg is próbáltuk felvenni, nem sikerült, a következő sessionünkön meg egyáltalán semmit sem vettünk fel. A hétvégén viszont az E Sávok újult erővel vetette magát Roger Waters paranoiás világába (azon felül, hogy egy új saját számot is felvettünk, meg egy rendesebb verziót a hatnyolcados, Tom Waits-imitátoros Avril Lavigne-feldolgozásunkból, a csodálatos 'Sk8erboi'-ból, ezeket tessék meghallgatni az E Sávok MySpace-én, sokszor, mert sok jelentésréteg van bennük), és újabb fejlesztésen átesett stúdiótechnikánk segítségével elbántunk a következő két számmal.

A 'Paranoid Eyes' az eredeti Final Cut-on természetesen zajokkal (itt épp lépésekkel) kezdődik, majd zongora, Waters, vonósok, suttogás, kiállás, "hájdhájdhájd", és ez így tovább egész a Hammonddal és akusztikus gitárral erősített, ízlésesen rövid és dinamikailag meglepően jó kis szólóbetétig, és utána is. Én már rég mondom, hogy egy zenébe nem feltétlenül kell ám dob, a Final Cut-on sok szám van, ami ezt bizonyítja, de ezek közül is a 'Paranoid Eyes' a legjobb dalként (ha már a 'One of the Few' túl rövid), a szövege klasszikusan mutatja be a rövid, tömör, tök jól ugyanannak a motívumnak a variációira kifuttatott versszakokat. És igaz, hogy Waters itt is a háború utáni kiüresedett, elidegenedett, kiábrándult, stb. életérzést fogalmazza meg (mi mást), de ahogy már sokszor írtam, ha képes lirikus pozíciót felvenni és a 'lírai énből' írni moralizálás és didaktikus balfaszkodás nélkül, akkor még a társadalomkritikát is megbocsátjuk. Itt minden "you"-val kezdődik és "you"-ról szól, el van helyezve "you" a kiüresedett-kiábrándult társadalmi intézmények között (hadsereg-háború, állam, alkoholizmus, ideológia), és a "hájdhájdhájd" után jövő motívumoktól valahogy mégsem a szánalmasság, hanem szerencsétlen szubjektumok szerencsétlen, ámde titokzatos módon komolyan vehető kínlódása jut eszünkbe.

Az E Sávok 'Paranoid Eyes'-verziója az első pillanattól megvolt, mire fog felépülni: egy régi E Projekt-szám, a 'Minden art' témájára, amit a G-C váltás azonnal felvetett. Az már csak apróság, hogy hogyan megyünk tovább D-be és a kiállásokat hogy számoljuk ki. Ez tartott amúgy legtovább, én bazmeg képtelen vagyok rendesen ütemet számolni, az első sessionön azért sem sikerült felvenni rendesen a számot, mert sose, sose találtam el a kibaszott belépést se a basszussal, se az énekkel, szerintem Jacopo a türelme határait feszegette. Most azonban kőkeményen odanyomtuk a metronómot, megegyeztünk, mennyit számolunk a leütés után, és miután ezt gyakoroltuk egy ideig, még mindig nem ment; ekkor azt mondtuk, kurvaélet, kezdjük el felvenni, és elkezdtük felvenni, és máris ment. A basszus dinamikája ugyan nem az igazi, a zongora megint teljesen minimál, de hát megfogadtuk az elején, hogy nem cifrázzuk, úgyhogy ez marad. Egy-két elbaszott take után már csak az ének hiányzott, ezt az előző alkalommal sokkal jobban elképzeltem, de azért még így is van egy kis Jack White-paródia íze; egyszer felveszem az öcsém segítségével szarrá torzított gitárral és legóember-dobbal. Az E Sávok Final Cute-ja tehát folytatódik: tessék, 'Paranoid Eyes', hájdhájdhájd.


E Sávok: 'Paranoid Eyes' (letöltés, mp3)

Az E Sávok Final Cutja:
01 The Post War Dream (+'A rendszerváltó álom', feat Hobo (fiktív))
02 Your Possible Pasts
03 One of the Few
04 The Hero's Return
05 The Gunner's Dream
06 'Paranoid Eyes'
07 'Get Your Filthy Hands Off My Desert'

E Sávok feldolgozás Final Cut ingyen Jack White letöltés otthon zenélés Roger Waters

131977