Az E Sávok és a Final Cute: 'The Gunner's Dream'

2010. 05. 20.

Lamorak

Az E Sávok és a Cluster One töretlenül halad a világuralom felé, ezért hogy meg ne ijedjetek ettől, az eheti Final Cute-adag után egy rövid időre szünetet tartunk ebben a projektben. Addig viszont: az egyetlen mód, ahogy sose gondoltad volna, hogy el lehet játszani a 'Gunner's Dream'-et.

Ezen a héten két olyan blogger is kitette a Final Cute-bannert, akiket kétségtelenül külön-külön is többen olvasnak, mint a Cluster One-t összesen, és akiket egyébként Roger Waters-hez hasonlóan tisztelünk és szeretünk (és Roger Waters-hez egyáltalán nem hasonlóan egyáltalán nem röhögünk rajtuk a hátuk mögött, sőt). Ez nyilvánvalóan azt jelenti, hogy hatalmas léptekkel haladunk a befutás és a világhír és -uralom felé (egyébként Chuck Norris is jelentkezett, hogy szeretne vokálozni majd valamelyik számban, de elhajtottuk). Hogy meg ne ijedjetek ettől, és pánikba esve szét ne verjétek az egész országot, az E Sávok Final Cute-ja jövő héttől egy kis szünetet tart. Ezt marketing és kreatív oldalról többféleképpen lehet magyarázni, pragmatikusan meg úgy, hogy megpróbáltuk a hétvégén befejezni a projektet, de a hidegfront vagy az első esti berúgás miatt (vagy tudattalan okokból, de akkor azt úgysem tudnánk megmondani) egyszerűen képtelenek voltunk rávenni magunkat még arra is, hogy a következő két számot felvegyük, aminek már gyakorlatilag kész vannak kreatívilag az ötletei (elég, ha annyit mondok, hogy Jack White is megkapja bennük a magáét). Úgyhogy most néhány hét szünet, addig hallgassátok újra és újra ezt az öt számot, meg persze Hobót.

Viszont nem megyünk sehová addig, amíg a Final Cut ötödik számát, a 'Gunner's Dream'-et meg nem hallgatjátok. Nekem konkrétan ez a kedvenc számom az egész lemezről, azzal együtt, hogy megvan itt is minden, ami csak idegesítő lehet, sőt, itt még aktivizmussal-agitációval is nyakon van öntve. És teljesen nyilvánvaló, hogy a rettentő patetikus zongorákat nem Rick Wright játssza, hanem a 2003-ban, viszonylag fiatalon elhunyt Michael Kamen (aki később is sokat dolgozott Watersszel, és aki az anekdota szerint annyira unta néha, mikor Waters számtalan próbálkozás alatt tudott csak felénekelni valamit, hogy a végén már az írogatta a jegyzetfüzetébe egymás alá, hogy "I must not fuck sheep"); de hogy azt a szaxofonszólót hogyan lehet művészileg igazolni, azt szerintem még BWG sem tudná. Ennek ellenére nekem a 'Gunner's Dream' rettenetesen nagy kedvencem, számos személyes emlékem kötődik hozzá (pl. mikor gimiben a kollégium fiúvécéjéből kimásztam a tetőtérbe cigizni, szomorú voltam valami csaj miatt, és a 'Gunner's Dream' ment a fejemben, ahogy néztem ki a tetőtéri ablakon), és mindig is szerettem volna eljátszani. Valahogy. De mégis hogy játssza el az ember a 'Gunner's Dream'-et?

Na pontosan ez az. Hogy igazából nekünk sem volt fogalmunk se, hogy is játsszuk el akkor a 'Gunner's Dream'-et. Természetesen itt is felmerült, hogy tegyük át hatnyolcadba Tom Waits-es zongorával, de úgy találtuk, az megint nem kimondottan vidám, de még nem is vidámabb annyival. Végül kínomban fogtam az akkordmenetet, és elkezdtem a legeslegegyszerűbb rakenrollban játszani, amit csak tudtam (igazából ennél bonyolultabb rakenroll-alapot nem tudok játszani), és rászabadultunk a gépen talált erősítőszimulátorral, hogy valami rendes hangzást csináljunk neki. Nem kell ehhez se zongora, se basszus, végre sikerült egy olyat csinálni, amiben van gitár, örültünk, és nekiálltunk felvenni az énekeket. Na ekkor jöttünk rá, hogy ez a verzió kibaszott zseniális, sosem, SOSEM gondoltam volna, hogy a 'Gunner's Dream'-et el lehet úgy játszani, hogy az ember ne bírja megállni mozgás nélkül. Az első Grinderman-lemez (és konkrétan a 'Get It On') óta én nem hallottam zenét, amire szinte önkéntelenül mozog az ember, és különben is a zenére mozgás nekem nagyon nem erősségem. Jacopo és Nudli viszont dőlt a röhögéstől, ahogy fülhallgatóval a fejemen vettem fel az éneket, és valami rettentő hülye rakenrollt adtam elő közben, amivel simán megszégyenítettem volna még Vincent Vegát is. Pedig tök józan voltam. Később berúgva még olyanabbat nyomtam rá, csak azt senki sem látta. Az énekkel együtt meghallgatva pedig lehetetlen elmenni amellett, hogy ebből a számból tulajdonképpen egy Lou Reed-paródia lett, na fogadjunk, hogy nem hallottatok még ilyet. Hallgassátok meg ti is, és táncoljatok, már csak azért is, mert az biztos, hogy Pink Floyd-számra, sőt, Final Cut-számra még sosem táncoltatok.


E Sávok: 'The Gunner's Dream' (letöltés, mp3)

 

Az E Sávok Final Cutja:
01 The Post War Dream (+'A rendszerváltó álom', feat Hobo (fiktív))
02 Your Possible Pasts
03 One of the Few
04 The Hero's Return
05 The Gunner's Dream
06 'Paranoid Eyes'
07 'Get Your Filthy Hands Off My Desert'

E Sávok feldolgozás Final Cut ingyen letöltés Lou Reed otthon zenélés rakenroll Roger Waters szex

131977