Az elveszett Coldplay dal

2010. 05. 20.

Poligrafovics

Bezony, tíz teljes évet kellett várnunk, hogy megtudjuk: több volt a Coldplay bemutatkozó lemezében, a Parachutes-ban, mint hittük. Hogy mennyivel? Hát egyetlen számmal, egyetlen szenzációs számmal, ami a stúdióba menet titokzatos módon elveszett Chris Martin aktatáskájából. Elmondjuk, valójában mi is történt az elveszett Coldplay dallal.

"Mikor aztán délutánra nagy nehezen felkászálódtam a fotelból a Szerelmes Shakespeare elől, amit sikerült a korai koncerteken összekapart pénzből eredetiben megvennem, összerámoltam a papírokat, amikre a dalok végső szerkezetét, a torzításokat, akkordokat, na szóval mindent felírtam, aztán hívtam a másik három srácot, hogy kész vagyok, gyerünk, nyomjuk fel gyorsan a lemezt, mert este Szerelmes Shakespeare-t akarok nézni."

Chris és Haley, aki lopA fenti sorok Chris Martin, a Coldplay oszlopos vezetőjének (és egyetlen tagjának, akinek bárki is tudja a nevét) naplójában szerepelnek, valamikor 2000-ben írta őket a Parachutes felvételei előtt. Ekkor még talán nem is sejtette, milyen eszement mérges lesz, mikor pár órával később, már a stúdió folyosóján skálázva észre kell vennie hogy az egyik dal papírjai kámforrá váltak, egyszerűen eltűntek az aktatáskából. Bár az eset végül keresztülhúzta az aznapi felvételt, Chris végül lassan lehiggadt, majd megnézte a Szerelmes Shakespeare-t még egyszer, és szépen elfeledte a 'Gwyneth - The Only Exception' című opuszt.

Mára már tudjuk, hogy a dalt a Paramore, amerikai tini-pop-punk-ugrándozós-menetelős zenekar lopta el, azzal a kifejezett céllal, hogy a koncerteken két ugrándozós menetelés között tudjanak szusszanni egyet néha. Önnön képességeikkel teljesen tisztában lévén tudták, hogy ők ilyet nem tudnak írni: lopni kell, vazzeg, de akkor már lopjunk a legjobbtól - gondolták méltán. Nem bízták a véletlenre: jó előre felvásárolták az addig megjelent összes Gwyneth Paltrow-filmet, és naphosszat Chris lakása körül házaltak az 'anyaggal'. A papírokhoz innentől nem volt nehéz hozzáférniük, a terv tökéletesnek bizonyult.

A Paramore végül 2009-ben döntött úgy, hogy a titokban megszerzett Coldplay számot immár nyugodtan, feltűnés nélkül dobhatja piacra, lévén, hogy már senki nem hallgatja a Parachutes-t (ami mondjuk szomorú), emellett a Viva La Vida sikere után talán már maga Chris Martin (és a másik három srác) sem feltétlenül szeretné összefüggésbe hozni magát az egykori szerzeménnyel. A Paramore semmit nem változtatott: olyan milliméter-pontossággal, olyan elképesztő hűséggel követték Chris akkordfirkáit, a hangszerelést, a dinamikát és a csengő gitárokat, mint Da Vinci tervrajzait az időgép-építők. Egyedül a cím változott 'The Only Exception'-re: Haley Williams sosem látta a Szerelmes Shakespeare-t, Gwyneth Paltrow-t meg egyenesen utálja (nem hivatalos forrásból; a dögös-vörös front-csajok többnyire nem szeretik a szende szőke színésznőket).

A kutatás egyéb teljesen nyilvánvalóan ellopott Coldplay dalok után igencsak megélénkült a hírre, magát Chris Martint is sokan kérdezték erről. Válaszában nem tért ki a jogdíjakra; elmondása szerint egyedül azt sajnálja, hogy nem az eredeti, legalább egy oktávval magasabb ének-verziót vette fel  végül a banda. Mindezen kívül - állítja - mára örömmel lemond egy Gwynethről szóló daláról, ha már úgyis megvan neki az eredeti, csak haza kell ugrania érte.

Brand New Eyes Chris Martin Coldplay Parachutes paramore

131977