Jön a Belle & Sebastian új lemeze, várjuk

2010. 09. 07.

azazello413078

Elképzelhető, hogy a Cluster One szerzői közül csupán egyvalaki nem a klasszikus Jack Black-féle kritikai megközelítést preferálja a skót Belle & Sebastian kapcsán, ez a valaki viszont most összefoglalja, mit kell tudni a zenekar négy év után megjelenő új lemezéről.

Én a magam részéről elsőéves egyetemista voltam, mikor a remek The Life Pursuit megjelent, addig egy-két videót és a Pop, csajok, satöbbit leszámítva gyakorlatilag semmit nem tudtam a zenekarról. Akkoriban az Azureus még nem volt Vuze, máshogy hívták a barátnőmet, azt hittem, angoltanár leszek és Lam is csak egy arc volt, akit néha láttam az egyetemen. A dolgok változtak, mégis, valamiért úgy alakult, hogy a Belle & Sebastian legutóbbi lemeze az elmúlt négy évben a legbensőségesebb személyes narratívám része lett, emlékek, szituációk, apró hülyeségek kötnek hozzá ezer szállal, aztán persze a többihez is, mert szép lassan összeszedtem mindent, ami hozzáférhető a munkásságukból, így valószínűleg ők az egyetlen zenekar, akikhez konzekvensen vissza-visszatérek, még a csengőhangom is évek óta ugyanaz. Nem lehet mindenki Jack Black, na.

A Life Pursuit megjelenése után egy ideig még turnéztak, aztán mindenki ment a maga dolgára - a menedzserük három éve azt írta az interjúkérelmünk kapcsán hogy, "unfortunately the band is not really active at the moment" -, fel is röppentek a feloszlásról szóló kötelezők, de a honlapon ezt mindig cáfolták (érdemes átböngészni, a Q&A's szekció az egyik legkedvesebb dolog, amit láttam). Stuart Murdoch időközben összehozta a God Help the Girl filmzenelemezt, amihez előbb-utóbb biztos elkészül a film is, illetve tavalyelőtt megjelent a BBC Sessions, ami érdekes csemege, de a rajongóknak nem sok újat mutatott. Idén aztán hirtelen elkezdtek jönni a hírek az új lemezről, a zenekar stúdióba vonult - a producer újra az előző albumot is jegyző Tony Hoffer volt -, majd elég hamar el is készült az anyag, úgyhogy ismét világkörüli turné, a Belle & Sebastian Write About Love (igen, ez a teljes címe) október tizenegyedikén jelenik majd meg. A zenekar tulajdonképpen mindig a világsztároknál csekélyebb számú, ám sokkal elhivatottabb követőinek köszönhette a sikerét, amit általában ötletes promóciós kampányokkal és játékokkal hálált meg - nemrég egy komplett beszélgetős műsort rögzítettek meghívott rajongókkal, ahol két számot is eljátszottak az új lemezről. A teljes műsor itt és itt látható, folytatása következik.

Volt még egy pályázat is, aminek a keretein belül különböző nyilvános helyekre kellett felírni az album címét, majd lefényképezkedni vele, a verseny most zárult le, a képek megtekinthetők itt. Ráadásul a honlapon elvben a mai nap folyamán meghallgathatóvá és letölthetővé válik a címadó szám - egyúttal az első kislemezdal -, ami egyelőre még nem realizálódott, de mivel egy szerencsés twitterező már tegnap megkapta az mp3-at, sejteni lehet, hogy az első dolga lesz feltölteni; itt is van, Carrey Mulligan énekel benne, akit sejtésem szerint az An Education c. Lolita-analógiában láthattunk tavaly, bár erre nem vennék mérget. Végezetül itt az 'I Want the World to Stop' perfekt popdala, és megígérjük, hogy a lemezről azon melegében megírjuk, jó-e vagy sem.

 

 

Belle and Sebastian lemez Write About Love

131975