Rendhagyó feldolgozásalbum - Tankcsapda: Minden jót

2010. 02. 12.

Szekunder

Mikor egy zenekar új albumot készít, többnyire két út van: vagy csinálnak valami egészen mást, meglepően újat (Metallica: St. Anger), vagy maradnak a bevált receptnél és a korábbi lemezeiket másolják (bármelyik AC/DC). Lukácsék, akárcsak a korábbi években, most is az utóbbi (könnyebb?) utat választották. Ha megvan a recept a paprikás krumplihoz, akkor nem kell már azzal kísérletezgetni, mert csak elrontod, ez így teljesen korrekt, ráadásul garantált a siker, mert aki tudja, milyen a paprikás krumpli, az tudja mit kap, és nem is csalódik.

És akkor most felvetődik az, hogy mindezek ellenére hogy lehetett ezt mégis ennyire elrontani. Mert teljesen el van baszva, ez nyilvánvaló. Mint a csatár ajtó-ablak helyzetben, aki ha nem is mellé, de legalábbis kapufát lő. Nem próbál trükközni, a szokásos módon, simán belsővel, ahogy már eddig is ezerszer, és mégse sikerül. Közhelyeknél maradva: kihagyni nehezebb volt, mint belőni. Ha már Debrecen, nehéz elszakadni a focitól, na.

Azt most hagyjuk, hogy a hangzás. Megszokhattuk, hogy a ’csapda lemezek nem szólnak jól, ez már lassan trademark, kicsit sárga, kicsit tompa, de a mienk. A sztrádán a kocsiban a kutyát sem érdekli, hogy mennyire pufog a dob. Azt is hagyjuk, hogy egyszerűek a témák, öreg, ez nem Dream Theater, hálistennek. De az utóbbi albumokon a klisés TCS dolgokon kívül, a közepes nótákon is túl, azért mindig volt valami, amit lehetett várni, az ikszedik dal, ami miatt simán átküzdötted magad a többin is. Egy-két olyan nóta, mint a 'Mindig péntek', a 'Füst és lábdob', a 'Szextárgy', az 'Adjon az ég'… És itt ez a baj. Ezen az albumon én nem találtam ilyen dalt. Semmi nem emelkedik ki a masszából, nincs késztetés, hogy tovább léptessem a lejátszót, mert nem tudom, melyikre. Ráadásul mindig ott motoszkál bennem, hogy ezt vagy azt a dalt már hallottam valahol, valamelyik korábbi lemezen. Feldolgozták magukat. Pontosabban inkább újrahasznosították. Nézzük tételesen.

1. 'Csapda vagyunk'. Most komolyan, aki érti ezt a számot, az mondja már meg. Semmi értelme. Kicsit talán az 'Itt vannak a tankok' kevésbé punk változata, belekeverve a vesztébe rohanó világ vízióját.

2. 'Minden jót'. A verze az 'Agyarország' más szavakkal, kevésbé jól elmondva, de hogy azt a tingli-tangli betétet egy másik dalból tették ide, az is biztos. Nem kellett volna.

3. 'Kóla, jég és whiskey'. A szokásos „térdelj le és szeress” hímsovinizmus, jó is az, szeressük. A 'Nem érdekel' – 'Fiúk ölébe a lányok' – 'Nem ver át' piázgatós, csajozós vonala. A végén a tompított rész izgalmas, a többi viszont lapos, mint a szóban forgó csajok hasa.

4. 'Nézz szét belül'. Na ez az 'Adjon az ég', de meg sem közelíti. Nyilvánvaló a keresztény-rock (Ego sum via, veritas et vita, pofám leszakad), még ha nem is a hagyományos Isten-képről van szó. Ezt a refrént is hallottam már valahol, de nem ugrik be. És miért kellett a végén modulálni, te jó ég! A modulálás annyira nem rock’n’roll, sajnálom, nagyon rossz.

5. 'Keverék'. A verze a 'Sztyuárdesz'-ből van, csak jobban meg van tördelve a dobbal. De attól még az. A bulizós, szerelembe esős felütés is innen, vagy bármelyik más bulizós nótából. Kirúgjuk a ház oldalát, ezt nehéz elrontani, ha nagyon választani kell, akkor ez még oké, bár erről a gyenge mezőny is tehet.

6. '(LAX) Jön majd egy gép'. Azok után, hogy az első sor ("Itt van a faxom") csak azért szerepel, hogy aztán rímeljen a másodikra ("a gépem a Laxon landol"), már az ember nem vár sokat. Nem is kap. Sok kohézió nincs benne. A "Fejem az tele van néha a rock’n’rollal" sorra való kiállás egy fogyasztható része a dalnak, de hogy a második fele ("Jön majd egy gép...") megint egy teljesen másik dalból került ide, az is biztos. Meg sem próbálták egybegyúrni.

7. 'Köszönet doktor'. Külön elismerés marketing szempontból, amiért sikerült megtalálni az album leggyengébb pillanatát, hogy abból készüljön a klip. A refrén kritikán aluli. A többit inkább hagyjuk. Képzeld el azt a sort, hogy "gyerekek szakadnak szét apró darabokra" nagyjából a 'Szappanoperák' dallamára énekelve.

8. 'Mindentől távol'. A szokásos problémám, az amúgy izmos, punkos verzétől teljesen idegen a refrén, mind zeneileg, mind szövegileg. A bárzenés kiállás üdítő színfolt, de eggyel (kettővel?) kevesebb ismétlés több lett volna. Nyilván jó kis közönségénekeltetés lesz majd belőle, de a zuhany alatt nem fogom. Ez is legalább kettőből lett összekukázva. Legalább.

9. 'Új nap vár'. Nagyon meta-izé (akárcsak a következő), a 'Gyűrd össze a lepedőt' folytatásaként. Az album egyik jó pontja a refrén, ez most egyben van a verzével, és fogom is dúdolni a zuhany alatt, ráadásul a "Holnaptól minden más lesz, vagy ugyanaz mégis..." akár a lemez címe is lehetne, ha nem lenne ilyen hosszú. Igaz, megjegyzendő, hogy a "köszönök mindent" kiabálása alatt az 'Adjon az ég' refréntémája megy végig. Többször ellenőrizve.

10. 'Nincs fék' - 'Johnny a mocsokban', olyannyira, hogy még reflektálva is. Mondjuk a 'Hiába szóltam' is nyakig benne van. Faszán üvölthető, fogós refrén, talán a legjobb a lemezen, külön kiemelendő a kétlábdob az ismétlésben. Koncerten jó lesz, főleg ha az 'Élni, vagy égni' után jön, mert az ott hallható "húzódj félre, a féket nyomd" után viccesen jön ki a "bennem nincs kuplung nincs, bennem nincs fék, bennem nincs félelem!"

11. 'Mire vagy kíváncsi' – Eszmeileg a 'Bárány' folytatása, azzal a különbséggel, hogy mivel felelősséggel vagyunk már a tizenévesekért, itt már mutatkozik némi remény, talán mégsem teljesen szemétre való világ ez. A verze dallamán kívül igazából jellegtelen, üres, semmilyen, a refrén konkrétan röhejes, kicsit mintha Kozso írta volna.

12. 'Csak lazán' – Az 'Örökké tart' vagy az 'Alagút végén' újragondolása. Az összezavarodott, szuicid gimistának az apa-figura elmondja, hogy nincs baj, én megértelek téged, tudom én is milyen viharos az élet tengere, átsegítelek, ne félj semmitől. A Jehova/sehova rímpár magáért beszél. Szerintem 20 éves kor fölött hallgathatatlan. De valószínűleg 20 alatt is.

Számomra legalábbis ez most különösen erőtlen, és ötlettelen album lett, kicsit mintha az elmúlt években félbe maradt témák lettek volna összeturmixolva, vagy mint az akciófilm, ahol előbb voltak kész az akció-jelenetek, és aztán írták köréjük a sztorit. Azért érdemes hallgatni, hogy majd a koncerten tudd üvölteni a szövegeket, mert a koncertek, azok viszont jók lesznek, mint mindig. A Tankcsapda élő banda. Ez a lemez meg egy apropó, hogy lehessen koncertezni, nem több.

 

 

gorcsev rock tankcsapda

131975