Subscribe négy húron - Interjú Anga Kis Miklóssal

2010. 02. 25.

Szekunder

Most kiderül, hogy mire jó hétszáz sörösüveg, hogy a 24-nek van zenéje, és amit senki nem sejtett - Kerry King igenis fotogén. Az új EP és sok más kapcsán beszélgettünk a Subscribe bőgősével.

Az új albumon nagyon dominál és igazán erőteljes a basszushangzás. Mesélnél a cuccról?

Régóta keresgetem a sound-omat, most úgy érzem megtaláltam. Ezen a felvételen egy Ashdown Mark King fejen játszom, egy 8x10-es Ashdown basszusládával, egy Warwick Corvette FNA hangszeren, amiben Seymour Duncan hangszedő, és Aguilar elektronika van. Az alapból nagyon röfögős hangot megspékelem egy Dunlop MXR basszuselőfokkal, és így születik meg a hangzásom. De a felvétel óta méginkább megtaláltam azt a hangot, amit keresek; méghozzá egy Ibanez ATK 305 basszusgitárban, amibe szintén Seymour Duncan hangszedőt tetettem, olyat, ami a MusicMan basszgitárokban van, és most nagyon elégedett vagyok...

Ha már felvétel... mesélj a stúdiómunkáról.

Először dolgoztunk Atissal, a gitárosunkkal, a Bakeryben. Teljes más úgy dolgozni, ha a stúdiós arc ismeri és érzi a dalokat, hiszen együtt írtuk őket. Atisnak köszönhetjük, hogy ilyen fasza hangzása lett a Contradictions kislemeznek.

Mennyi sör fogy el egy átlagos próbán?

Most már nem olyan sok. De régen volt olyan, hogy mindenki 4-5 sörrel indult a próbának, és nem vittük vissza az üvegeket, hanem volt egy helyiség, ahol ezeket gyűjtöttük. Mikor kirúgtak minket erről a helyről, sokszáz Ászokos üveg maradt ott... Ha jól emlékszem hétszáz valamennyi.... Nagyon jól nézett ki. Sörösüvegekkel volt minden díszítve. Most már igyekszünk hatékonyan eltölteni a próbákat, mert sajnos már nincs annyi időnk próbálni, mint régen, a gimi alatt.

Van olyan zenei stílus, ami még nem jött elő egy dalban sem, de esélye lesz rá...?

Rengeteg olyan stílus van, ami még nem jött elő, de még elő fog, vagy előjöhet. Igazából erről nem szeretnék beszélni, mert nem akarok semmit sem lelőni előre, legyen majd meglepetés.

Hogy megy a lemezeladás? Fogy az új anyag? Hogy viszonyultok az illegális letöltéshez?

A lemezipar bedőlni látszik, nem úgy mennek a dolgok, mint régebben. Vagy inkább úgy mondom, hogy átalakulás alatt van egész. Még senki nem látja az alagút végét. Mi hála az égnek még így is viszonylag sok lemezt adunk el, a kiadó is elégedett a teljesítményünkkel. A letöltéssel semmi bajunk. A lényeg, hogy jusson el az emberekhez. Mi azért adjuk az első lemez óta nagyon olcsón a kiadványainkat, a kezdetek óta, hogy aki szeretné, annak szép kézzel fogható lemez legyen legyen a kezében, vagy fel tudja tenni a polcra a gyűjteményébe, egy percig se kelljen gondolkodnia azon, hogy megéri vagy sem. Internetes forgalmazásban pedig kapható mind a három Subi anyag, a dalok.hu-n. És a kettes lemez óta olyan anyagokat készítünk, hogy nem csak audió tartalom van rajta, így van plusz érdekesség, ami miatt még inkább megéri. És ami megéri, az megéri.

És legközelebb mikor fogja megérni, mikorra várható a következő (teljes) album?

Sokat gondolkodtunk, gondolkozunk ezen. Még a zenekaron belül sincs egyetértés ezzel az egésszel kapcsolatban. Van olyan verzió, hogy kislemezeket csinálunk, és abból majd ha összejön elég, akkor csinálunk egy nagylemezt. Van olyan verzió is, hogy megírjuk a dalokat, és majd egyben lesz egy hármas nagylemez. Ha az utóbbi verzió nyer, akkor legalább két év az új anyag, ha az első verzió nyer, akkor még idén kihozunk valami újat.

Esetleg lesz rajta 'Fall of Mercia' - Act 2?

Ez egy nyitott kérdés, valóban. A 'Mercia' egy királydráma első felvonása, aminek lehet folytatása... Ez eléggé diplomatius válasz volt?

Elfogadjuk. De ha már az EP-ről van szó... A 'Countenancing' tele van billentyűvel. Ezt rendszeresítitek esetleg?

Zolika (Cséry Zoltán - a szerk.) a kettes lemez óta velünk van. Eleinte tíz buliból kétszer jött velünk, most tíz buliból kilencen ott van. Teljes értékű taggá avanzsálódott a néha beugró szessön billentősből. Nagyon szeretünk vele zenélni, szeretjük az ötleteit, és sokat hozzá tud adni zeneileg a produkcióhoz. Kérdésedre a válasz az, hogy igen, az új dalokban is lesz sok billentő.

Melyik külföldi banda volt a legjobb arc, akikkel játszottatok? Haverkodtak-e veletek?

A Pro-Painék nagyon jó arcok voltak, szerettek minket, nagyon jól kijöttünk velük. A Deftones-ból a Stephen-el lehetett haverkodni, a Chino az nagyon sztár. Nightwish-ékkel nem tudtunk haverkodni, a Meshuggah-ék viszont jó fejek voltak. A Machine Head dobossal pl. csináltunk is interjút a Kettőnégyben, a Rob viszont odament a Road-os Mátéhoz, hogy jó frontember. Sok pozitív csalódás volt. A Slipknot-ék ki sem jöttek a buszból, oda a közelükbe sem lehetett menni. Kerry King sem volt jó fej, de engedte hogy lefényképezkedjek vele.

Legjobb színpadi élményed ever?

Volt olyan, hogy kicsordult a könnyem a színpadon, annyira meghatott a közönség. Ez egy éve volt a Zöld Pardonban. Annyira jó volt a közönség, olyan hangosan énekelték a dalainkat, hogy bizony megjelent a könnycsepp. Olyan rengetegszer van, hogy libabőrös lesz a hátam koncert közben, ez is szintén a közönségtől van... Még talán a tavalyi Hegyaljás koncertet, és a VOLT fesztiválos bulit emelném ki, ezek voltak a tavaly nyári legjobb élmények.

Melyik film zenéjét csinálnád meg leszívesebben?

Nagyon szeretjük a jó filmzenéket. Volt egy zeneelmélet tanárom, Stark Tibor, aki azóta már eltávozott közülünk, ő mondta mindig, hogy a filmzene akkor jó, ha észre sem veszed, de a hatása érvényesül. Azóta mindig figyelem, hogy mi szól. Például kiemelném a Tom és Jerry-t, aminek hihetelten komoly zenekar nyomja alatta, az olyan témákat, amikből sokat táplálkozik Bálint is meg én is. A horrorfilmeknek is kurva jó paráztatós témái vannak, és imádjuk a Macskafogó zenéjét is a 'Miu Miújság'-tól kezdve a Lusta Dick énekén keresztül végig. Az akciófilmekben is rengeteg olyan téma van, ami beiindítja a fantáziámat. Erre jó példa a 24 című sorozat.

...de konkrét film, aminek megírnád?

Bármelyik film, ami bejön, annak csinálnék filmzenét. Már meglévő filmet nem mondanék, mert azoknak már megírták kurva jól.

Végezetül: mit jelent nektek a művészet?

Erről egy nagyon rossz vicc jut eszembe:

- Miért cigiznek és roncsolják a szervezetük a művészek?
- Mert a dohányzás ART.

anga kis miklós basszus deftones gorcsev Hegyalja machine head meshuggah Nightwish pro pain slayer slipknot sör subscribe VOLT 2009 zongora

131980