A Cluster One megújítja a zenekritikát

2011. 02. 25.

Lamorak

a kritikus is emberA Cluster One sosem épp a szakértő és korrekt lemezkritikákról volt ismert, és ez továbbra is így lesz, sőt. Megvan a véleményünk a zenekritika majdnem minden formájáról, ezért idén teljesen új formákat is fejlesztünk nektek, úgy talán kicsit kevésbé tűnik komolynak.

kritikus is emberTöbbször írtunk már arról, hogy hogyan is látjuk a 'zenekritika' intézményét és feladatát rohanó vebkettes világunkban, ahol minden köcsög írhat lemezekről (még mi is), ráadásul ezt (alkalmanként) sokan el is olvassák, akik aztán akár azt is hihetik, ez fontos. Mindig kitartottunk amellett, hogy amit mi írunk, az egyáltalán nem mérvadó és nem fontos, ezért elsősorban arra törekszünk, amit mi magunk is várunk a zenéről szóló írásoktól: én pl. szeretem egy lemezkritikából megtudni, milyennek is tartja a lemezt a szerző, tök függetlenül attól, hogy szerintem a szerzőnek van-e köze az adott zenéhez, és ezen felül elsősorban szórakozni szeretnék a zenéről szóló írásokon, akárcsak magán a zenén. Úgyhogy mikor 2011-ben már sokadszor újraindítjuk a Cluster One-t, azzal a határozott eltökéltséggel tesszük, hogy még sokkal hülyébb és természetesen ugyanolyan megbízhatóan obszcén zenei tartalmakat tudunk nyújtani olvasóinknak.

Eddig is működött 'Megmondjuk' sorozatunk, nagyjából úgy, mint minden más sorozatunk, rendszertelenül és ritkán. Ezen nem fogunk változtatni, viszont továbbra is menni fog, ebben az eddiginél is radikálisabban és ellentmondást nem tűrőbben mondjuk meg, mi a jó és mi a rossz, igazán hihettek nekünk, hiszen mi sokat gondolkodunk ezeken a kérdéseken. 2011-ben viszont haladni kell a korral, nem várhatjuk el mindenkitől, hogy hosszadalmas megmondásokat olvasson végig, ahol ráadásul még jókat anyázni sem lehet, hiszen az értelmetlen anyázásokat kitöröljük a picsába: rövidesen azzal kedveskedünk minden lusta és türelmetlen olvasónknak, hogy elindítjuk forradalmi új sorozatunkat, amelyben Gorcsev egyetlen szóban fogja megmondani egy-egy lemezről, milyen. Azt hiszem, mindenki beláthatja, hogy művelt szerzőink szókincse tökéletesen alkalmas a lemezek közti apró különbségek és nüanszok érzékeltetésére, és különben is, minek bekezdéseket írni, mikor egy lemez megítélhető egyetlen szóval is.

De hogy azok se csalódjanak, akik úgy általában olvasni nem szeretnek (még egy szót se), nem sokára útjára bocsátjuk 'Dalban mondjuk' sorozatunkat, ahol szerzőink élőszóban, hangszeres (többnyire akusztikus) kísérettel mondanak összeszedett és hiteles (és természetesen obszcén) véleményt egy-egy lemezről. Ennél közelebb hirtelenjében nem tudunk menni ahhoz, hogy a (szórakoztató) zenéről alkotott vélemény maga is szórakoztató (zene) legyen. Ehhez saját YouTube-csatornát is csináltunk, most még nincs ott semmi, de rövidesen lesz, a biztonság kedvéért ajánlanánk, hogy iratkozzatok fel rá. Idővel fel fognak itt tűnni még nagyobb hülyeségek, pl. könnyen lehet, hogy a vizionált E Sávok-videó(ka)t is itt fogjuk premierezni, szóval. Egyébként a Facebook-csoportunkba is iratkozzatok át, mert ott is újabb kontent érkezik majd.

Nagy meglepetéssel fogadtuk továbbá, hogy épp nem éppen legfiatalosabb és uptodate-ebb szerzőnk, az öreg fiktív L. Cohen találta ki, hogy majd ő rövidesen a tumblr-en fog véleményt mondani mindenféléről és megosztani mindenfélét. Ennek természetesen örülünk, és arra biztatunk mindenkit, hogy kövesse az öreget, nemsokára úgyis meghal (bár lehet, hogy fiktív jellegéből adódóan túléli). L. Cohen még nem árulta el, mikor és milyen kontenttel indítja útjára költői tumbász-karrierjét, oldala mindenesetre már fent van, akár követni is lehet, akkor rögtön értesültök róla, amint megkezdi áldozatos munkáját.

Ezeken túl is nyitottak vagyunk természetesen a hülyeségre. Ez tehát azon ritka alkalmak egyike, mikor kimondottan fel is szólítjuk olvasóinkat a kommentelésre: írjátok meg, milyen módokon szeretnétek, ha a Cluster One még tovább újítaná a lemezkritikát, és a legjobb ötleteket szemérmetlenül ellopjuk tőletek, mindenki megelégedésére.

Cluster One dalban mondjuk egy szavas kritika L Cohen megmondjuk tumblr YouTube

131979