Kurvára befutunk: Cluster One-közeli zenekarok 2011-ben

2011. 02. 21.

Lamorak

igazi rajongóinkMit tagadjuk, nem csak nagy a pofánk, és úgy mondjuk meg, hogy mi a jó és rossz zene, hanem mi magunk is kurva jó zenét csinálunk. 2011-ben a Cluster One több saját zenekara is nagy dolgokra készül, vagy már meg is dobta a nagynak a kezdetét. Idén ne csak olvass, hallgass is minket.

ilyeneket kérünkA Cluster One természetesen nem hisz abban, hogy ahhoz, hogy tudj írni a zenéről, feltétlenül zenélned is kell (az 'akkor pofázz, ha jobbat tudsz csinálni' érvelést kivétel nélkül mindig ki kell röhögni), de valahogy úgy alakult, hogy szerzőgárdánk legfőbb pillérei hogy, hogy nem, maguk is mind kurva jó zenét csinálnak. Így hát nincs abban semmi, ha megteszünk mindent, hogy a Cluster One rajongói egyben a zenéink rajongói is legyenek, így sokkal egyszerűbb. Végső célunk természetesen a világuralom, továbbá minden artista közös céljai: a még Han Solo által is elképzelhetetlenül sok pénz és a kb. ugyanennyi szex. Mint majdnem mindenki, mi is gimiben kezdtünk el zenélni (5-18 évvel ezelőtt), és mint majdnem mindenki, mindezidáig lófaszt sem értünk el vele: 2011-ben ez meg fog változni (azaz legalább egy-két lófaszt mindenképp elérünk). Mi másnak is örülnénk tehát jobban, mint ha olvasóink elolvassák ezt, majd rohannak a beékelt linkeken letöltögetni és hallgatni a zenéinket, hogy majd nagyjából tavasz-nyáron minél többen jelenhessenek meg a koncertjeinken, és néhány év múlva minden nyári fesztiválon legyen Cluster One-színpad (amit a fesztivál teljes ideje alatt fel tudunk tölteni saját és -közeli zenekarainkkal és mellékprojektjeinkkel). Tesszük ezt azért is egyébként, hátha ránk talál így egy elképzelhetetlenül sok pénzzel bíró befektető, aki szeretné elképzelhetetlenül sok pénzét művészetre fordítani: művészeti szaktanácsadónk, hf Buthu Wuthu Geyhdeyh segítségével garantálhatjuk, hogy első osztályú művészetet csinálnánk neki néhány hónap stúdióidő, egy-két karibi nyaralás, és bizonyos láda kellő minőségű tömény ital befektetésével.

Zombi apokalipszis

Zombie GirlfriendAzazello tavaly többé-kevésbé spontán indult egyszemélyes projektje, a Zombie Girlfriend, kétségkívül a Cluster One-érdekkör legsikeresebb és legreményteljesebb zászlóshajója most. Mivel megbízható források szerint 2011 úgyis a lo-fi hálószobazenékről fog szólni Magyarországon, a Zombie Girlfriend annál is inkább megmutatja, hogy elmegy mindenki a picsába, négyakkordos gitárpop-számokat is lehet úgy írni és effektezni, hogy azokra felkapja a fejét Bede Mártontól kezdve a külföldi zenebloggerig épp elég ember, továbbá hogy egyszemélyesen és szobakörnyezetben nem csak lagymatag, tötymörgő-művészkedő(-elektronikus) szarokat lehet csinálni, meg nem is élőben előadhatatlan és működésképtelen dalokat, hanem lendületet meg dögöt, azt ne mondjuk, kibaszott kúlt. A saját zeneblogon, majd az est.hu-nál, Quartnál és természetesen nálunk is edződött Azazello kiváló érzékkel lépett be az épp formálódó magyar lo-fi szcénába (a Zombie Girlfriend megtalálható tumblr-en is, kövessed most, ez nem buziság, ráadásul barátaink a B-oldalon már interjút is közöltek vele), és esze ágában sincsen megállni a felvételek készítésénél meg a reblogok és like-ok számolgatásánál: május elején már feltétlenül élőben akar játszani, ahol természetesen minden elképzelhető módon ott leszünk.

The Great Plain by Zombie Girlfriend

 

Csak mi vagyunk kis műanyagállatok

E fucking SávokA Cluster One két kitalálójának, Jacopónak és Lamoraknak a zenekara, az E Sávok 2011-ben már végleg felveszi azt a kibaszott első lemezt, amin gyakorlatilag 4 éve dolgozik. Ezt persze továbbra is nehezíti néhány dolog, de az E Sávok mindig is felül tudott kerekedni minden hülyeségen, először is annak bizonyításával, hogy mi sokkal hülyébbek vagyunk még annál is. Ilyen volt tavaly tavasszal a még most is futó Final Cute-projekt, amiről még Rónai András (aki olvas Cluster One-t a Quartnál) is megírta, hogy jó, ráadásul egy dalunk már 3 éve bekerült egy igen jó nevű '12 legszomorúbb magyar dal'-válogatásba (természetesen 12.-ként), és azóta csak sokkal jobbak lettünk. Az E Sávok új Soundcloud-profilján mindenesetre meghallgathatók a rég várt első lemez számainak demói (ami eddig elkészült), és már alig 2-3 dalt kell rendbe tegyünk, hogy végre el lehessen kezdeni a munkát a rendes lemezverziókon (amik ezeknél még sokkal jobbak lesznek). Volt szó olyanról is, hogy a lemeznek lesz rendes producere is Steve Swindelli barátunk személyében (akinek Vote Richmon c. saját projektje azóta már a Petőfiben is megjelent), és ha elkészülünk ezzel, feltétlenül szeretnénk mi is koncertezni, reményeink szerint már a nyáron. Az E Sávok következő nagyobb dobása egy garantáltan egyedülálló koncert-dvd lesz majd, de erről még nem árulhatunk el sokat.

The FASZ demos by E Sávok

 

Káoszelmélet

Lassu KaossA Cluster One keményebb, indusztriálisabb vonalát képviselő Lassu Kaoss, ami megmutatta volna, hogyan is kell használni azt a kurva elektronikát, viszont sajnos feloszlott. Nem művészi-kreatív ellentétek állnak ennek hátterében, hanem puszta praktikus körülmények, de az sajnos biztosnak látszik, hogy nem lesz több elektronikával, egyszerű gitárral-basszussal operáló és durva zajjal szétbaszott szám. Mondani se kell, mekkora kár ez, amíg Magyarországon az élő-elektronikus zenék keverését úgy képzelik el, ahogy, addig nyilván nagy szükség van minden olyan zenekarra, aki nem úgy, hanem sokkal jobban: tessék meghallgatni a 'Switchover'-t, aminek már a MySpace-en hallható demójából is tökéletesen látható, mennyivel erősebb és jobb lett volna ez mindennél, amit itthon töketlenkednek ezen a vonalon. A jó hír tehát, hogy továbbra sem kell félni, ha fos elektronikával, szar szintihangokkal, és ezekhez adott gitárokkal csinálsz Magyarországon zenét, a Lassu Kaosson nem fog múlni, hogy mindenki kiröhögjön. A MySpace mellett a Last.fm-en is lehet hallgatni néhány meglévő demót, hát a 20 év múlva esedékes búcsúkoncertig be kell érni ezzel.

 

Félig van

A szegedi akusztikus szcéna jelenleg félig nyitott szemmel szundikáló zenekara, a FélEmlék sem marad már sokáig tétlen; bár a 2010 végére tervezett nagy visszatérést kicsit elodázta a távolság és az időhiány, 2011 tavasza és nyara egészen biztosan hoz majd pár új megbotránkoztatóan király akusztikus koncertet a 2008 óta már-már klasszikus Erdei Zsuzsanna - Fekete Gábor - Nagy Brus felállásban. A trió, amely a történelem folyamán először játszott akusztikus Backstreet Boys-t a szegedi Dugonics téren azért télen sem volt teljesen tétlen; az új feldolgozások kiválasztattak, megvannak, már csak össze kell rakni őket. Amíg ez (remélhetően minél hamarabb) összeáll egy újabb akusztikus csodává, a zenekar blogja továbbra is hozza a híreket, játssza a zenéket, és felveszi a jelentkezéseket a megüresedett grupi pozíciókra. [Glam]

Cluster One E Sávok Félemlék Final Cut Lassu Kaoss lo fi otthon zenélés Zombie Girlfriend

131976