Pank DIY - igénytelen gitáreffektek fos koncertekre

2011. 06. 23.

Jacopo

A Cluster One ismét élve sötét korszakteremtő erejével, megmutatja minden kibaszott fos pank együttesnek, hogy hogyan spórolhatja meg egy-egy effektpedál árát. Először is építsünk egy kurva egyszerű torzítót egy szolidabb igénytelen berúgás áráért. A hülyének is megéri.

Mint tudjuk, a pank zenéhez három dúr akkord (C, D, G) ismerete is elég (a Kodály-módszer tökéletes elbaszottságát jól mutatja, hogy azt bezzeg egyikőtök sem tudja, hogy ezek a G-dúr tonika-szubdomináns-domináns fokai; biztos már általános iskolában is ittatok bazmeg); de minden pank zene rettenetesen fosul szól torzító nélkül.

Egy igazán autentikusan "fostalicska" típusú torzító elborzasztóan bonyolult kapcsolási rajzát csodálhatjátok meg a balra levő képen. Nem kell megijedni, nem kell érteni. Ezt még egy óvodás is össze tudná rakni. És ami még jobb, ez aztán tényleg annyira elképesztően torzul és fosul szól, hogy tök jól fog menni a háromakkordos fos zenéitekhez.

A cucc működése meglehetősen egyszerű, a gitár jelét körülbelül kurvára felerősíti, majd a már erősített jelet leosztja akkorára, hogy ne küldje a halálba az utána kötött következő effektet, erősítőt, akármit. A kurva nagy erősítéstől minden jól szituált pank azt várná, hogy csak hangosabb lesz; de sajnos a gitár jelének ekkora erősítését egy 9V-os elemről táplálva nem lehet valami kielégítően elvégezni; egyszerűen "nem fér bele" abba a 9V-os tartományba. Ennek következtében a gitár jeleinek "teteje" és "alja" kegyetlenül levágódik, és egy nagyjából egyenes vonallal helyettesítődik. Na, ettől lesz szép torz hangja. Meglepő módon ez a módszer szinte dögös hangzást csinál; persze magastartományt híg fossá alakítja, de az egy pank koncerten úgyis csak azért van, hogy napokig fájjon utána a fejed, és inkább igyál.

Az összeszerelés sem valami kurva bonyolult, simán elvégezhető térplasztika-jelleggel - itt bal oldalon látható is egy elképesztően kifinomult implementáció. Először is látogasd meg a legközelebbi köcsög számítógépes ismerősödet (mindannyiunknak van egy ilyenje), és fenyegesd meg valamivel, hogy kölcsönadja a forrasztópákáját. Jó, ha némi forrasztóónt (szigorúan ólmozottat - az ólommentes az EU-s köcsögök kibaszott hülyesége, azzal nem fogsz tudni forrasztani) és vezetéket is tudsz zsákmányolni. Nem kell túl vastag, 0.12-es elég is lesz, nem kell túl sok, kábé húsz centi elég lesz. Nézz meg egy-két videótutoriált a youtube-on arról, hogy hogyan kell forrasztani.

Következő lépésnek rendeld meg magad az alkatrészeket valamelyik elektromos boltból. A következőket kell rendelned:

 

Barkácsolósabb kedvű pankoknak megemlíteném, 9V-os elem klipszet simán csinálhatsz egy régi, már lemerült 9V-os elem csatlakozóinak leműtésével, majd azokra vezeték forrasztásával. Igazából mono jack aljzatokat is kiműthetsz pl. apád régi deckjéből. (Ez egy ilyen fura kütyü volt, ami úgynevezett "szalagos magnókazettát" játszott le.)

Na, ha ez megvan, kezdődhet is a nagy szerelés. Szigszalaggal rögzítsd egymás mellé a két jack aljzatot, aztán a levegőben hackeld össze. Igyekezz úgy csinálni, hogy a jack aljzatok adjanak némi mechanikai stabilitást a cuccnak. A kapcsolási rajzról kiválóan leolvasható, hogy mit mivel kell összekötni; gondosan figyelj arra, hogy az elemcsatlakozó PIROS felét a felső +-hoz, a FEKETE felét meg az alsó --hoz kössed. Vedd figyelembe azt is, hogy a kondenzátoroknak szintén van - és + fele.

Ha mindent jól csináltál, a végeredmény hasonlóan királyul néz ki, mint a kép itt bal oldalon. Valahogy hasonlóan fosul kell szólnia, mint az itt következő hangfelvételnek. Gratulálunk, igazi pank köcsög lettél. És most hívj meg egy sörre engemet.

Jövő héten pedig megtanítunk arra, hogyan építs magadnak egy igazi fuzz torzítót - ne feledd, Jimi Hendrix is a kibaszott fuzzal lett híres.

__________________

A Cluster One nem vállal felelősséget az elhibázott megvalósításoktól esetlegesen meghaló gitárokért és/vagy erősítőkért, pankokért, vagy bármi másért.

DIY punk torzító

131976