Lábjegyzetek Jack White kapcsán

2012. 08. 11.

Paszkal

Elég idő telt el ahhoz, hogy értékelni tudjuk Jack White első szólólemezét, és az ezen szereplő, valamint a többi zenekarához köthető dalok jelenlegi koncertváltozatait. Mit tud nyújtani sok év és három zenekar után a világ egyik legvirtuózabb gitárosa?

Ugye már másfél éve annak, hogy hivatalosan feloszlott a White Stripes (a zenekarról sok szó esett itt a Cluster One-on is). Ez után azonban se a Raconteurs, se a Dead Weather nem lendült akcióba, hanem Jack White döntött úgy, hogy kiadja az ekkor-akkor született, és 2011 második felében felvett dalait. A rajongók és a kritikusok vártak, találgattak, hogy milyen irányba mozdul White. Végül ez év eleje körül kikerült a 'Love Interruption' címre hallgató első kislemez egy finoman világított klippel és egy country-ízű B-side-dal. A dob nélküli, klarinétfutammal megspékelt dal talán minden várakozással szembement, és az album abszolút slágerének mutatkozott már előre is. Nem sokkal később jött ellenpontként a 'Sixteen Saltines' határozott riffjével (érdekesség, hogy itt a B-oldalas dal a 'Love Is Blindness' volt a U2-tól). Ekkor már elkezdődött a Blunderbuss TV-s promózása is: a két single az SNL-en debütált -- az egyiket férfiakból, a másikat nőkből álló kísérőzenekarral adta elő White, amely gesztussal rögtön találgatásokat indított útjára. Ma már tudjuk, hogy ők a The Buzzards és a The Peacocks, valamint hogy mindkét együttes vele utazik, és a koncert előtti reggelen dönti el, hogy aznap este melyik játszik (a nagyobb fesztiválokon mindkettő).

Az ötlet forrása a lemezfelvétel idejére vezethető vissza, amikor White az adott dalhoz szeretett volna bizonyos hangszereken játszó zenészeket találni. Szerencséje, hogy pár éve Nashville-be költözött... Egy számot végül több felállással is felvett, és megfigyelte, hogy miként változik a dal intenzitása és részletei a zenészek eltérő játékstílusa miatt.

bakelit Dead Weather gitár Jack White Raconteurs rock White Stripes

131974,131975